Inbraakveilige woning: 6 tips om veiliger te wonen

Wanneer u zorgt voor een inbraakveilige woning, dan zorgt u ervoor dat het risico op inbraak tot een minimum wordt beperkt. Gaat u een nieuwe woning kopen? Dan is het goed om te kijken in hoeverre de woning al inbraakveilig is. Bij een bouwtechnische keuring kunnen diverse zaken op dit vlak worden vastgesteld, zoals de kwaliteit en betrouwbaarheid van hang- en sluitwerk. Natuurlijk kunt u zelf ook meerdere dingen doen om veiliger te wonen. Homekeur geeft u graag 6 tips.

1. Maak uw woning goed zichtbaar

Er zijn vaak twee duidelijke inbraakgolven in een jaar. In de zomer is er vaak een golf van inbraken op de dag tijdens de zomervakantie. In de winter is er een inbrakengolf in de avonden, waarbij het opvalt dat vooral woningen die vrij onzichtbaar zijn een target vormen. Het is daarom belangrijk om uw woning goed zichtbaar te maken. Dit doet u onder meer door het plaatsen van voldoende tuinverlichting, eventueel voorzien van een bewegingssensor.

2. Onttrek waardevolle eigendommen aan het zicht

Denk goed na over de plaatsing van waardevolle eigendommen. Heeft u bijvoorbeeld een mooie Swarovski verzameling in een vitrinekast? Zorg er dan voor dat deze vitrinekast niet door het raam zichtbaar is. Plaats ook geen andere waardevolle eigendommen, zoals sieraden, computers en tablets, in het zicht. Vaak kijken inbrekers eerst door de ramen naar binnen om te ontdekken of er iets interessants te stelen is. Voorkom dat zij zaken kunnen zien die voor hen interessant zijn.

3. Installeer een alarmsysteem

Een alarmsysteem is natuurlijk ideaal om ongewenste gasten buiten de deur te houden. Gaat u van huis? Dan schakelt u het alarmsysteem in en kunt u erop vertrouwen dat er een alarm in werking wordt gesteld wanneer er aan ramen of deuren gerommeld wordt. Er zijn verschillende soorten alarmsystemen. Let er altijd op dat een alarmsysteem voorzien is van een goed keurmerk.

4. Zorg voor goed burencontact

Een goed contact met de buren, wanneer u deze heeft, helpt altijd bij het voorkomen van inbraak. Bent u van huis en is er activiteit rond uw woning? Dan zal een goede buur direct een seintje geven of de politie inschakelen. De beste bewakers van uw woning zijn de mensen die in de directe omgeving van uw huis wonen. Uiteraard bent u ook een ‘bewaker’ van de woning van uw buren als het onderlinge contact goed is.

5. Wek de indruk dat u thuis bent

Hoe donkerder een huis is, hoe aantrekkelijker het is voor een inbreker om een poging te wagen. Het is daarom altijd goed om de indruk te wekken dat u gewoon thuis bent. Laat wat lichten branden, bijvoorbeeld. Gaat u op vakantie? Zorg er dan voor dat er ook iemand is om de post weg te halen en uit het zicht te leggen. Een stapel post op de mat of een overvolle buitenbrievenbus is een duidelijk signaal dat u langere tijd niet thuis bent.

6. Plaats werkende camera’s

Camera’s schrikken altijd af, zeker wanneer u er meerdere heeft geplaatst. Als inbrekers camera’s zien, dan weten zij dat ze herkend kunnen worden op beelden. Het risico voor de inbrekers is dan ook dat zij aanwezige camera’s over het hoofd zien, doordat deze niet direct in het zicht geplaatst zijn. Veel inbrekers zullen het risico niet willen nemen om herkenbaar op beeld te worden vastgelegd.

Bonustip: Kies voor SKG*** sloten.

Woning laten controleren

Het is natuurlijk ook heel belangrijk om ervoor te zorgen dat inbrekers gewoon niet makkelijk binnen kunnen komen. Goed hang- en sluitwerk is hierbij van groot belang. Laat een bouwtechnische keuring uitvoeren om te ontdekken hoe inbraakveilig uw nieuwe woning is, zodat u ook weet wat u nog moet doen om de inbraakveiligheid te verbeteren. Homekeur maakt graag een bouwkundig rapport voor u. Neem contact met ons op voor meer informatie, advies of een afspraak.

2020-12-30T15:26:54+01:00