Vergeet het onderhoud van de houthaard niet!

Een houthaard heeft onderhoud nodig. Dit is niet alleen belangrijk voor de levensduur, maar uiteraard ook voor de veiligheid. In bepaalde gevallen is het nodig om een specialist in te schakelen voor het voeren van bepaald onderhoud van de houthaard. Andere onderhoudstaken kunt u eenvoudig zelf doen. Wilt u een woning met houthaard kopen? Kies dan voor een bouwtechnische keuring, waarbij de houthaard ook wordt geïnspecteerd. Zo krijgt u duidelijkheid over de staat van de houthaard.

Wilt u zelf onderhoud voeren aan de houthaard? Dan geeft Homekeur u inzicht in een aantal belangrijke aandachtspunten. Lees hieronder onze 5 onderhoudstips!

1. Een pellet kachel goed onderhouden

Gaat het om een pellet kachel? Dan is het belangrijk om te weten dat deze kachels stof verzamelen. Het is belangrijk om verzameld stof met regelmaat te verwijderen. Maak het binnenwerk regelmatig goed schoon met een aszuiger en laat de pellet kachel eens per jaar controleren en, indien nodig, onderhouden door een gespecialiseerd bedrijf. Voor alle soorten kachels en haarden geldt dat het heel belangrijk is om met grote regelmaat asresten te verwijderen.

2. De schoonsteen inspecteren

In verreweg de meeste gevallen wordt de schoorsteen met regelmaat geveegd. Hierdoor wordt al snel gedacht dat de schoorsteen verder geen aandacht nodig heeft. Dit is niet juist. Ondanks goed vegen op regelmatige basis vraagt de schoorsteen toch om een regelmatige inspectie. Controleer goed of er geen barsten of scheuren aanwezig zijn. Is dit het geval? Dan is het verstandig om ervaren onderneming in te schakelen. Vaak is het voldoende om een flexibele buis van rvs te plaatsen. Uiteraard blijft het ook altijd nodig om de schoorsteen met regelmaat te vegen. Wilt of kunt u dit niet zelf? Vaak kunt u een voordelig abonnement afsluiten bij een schoorsteenveger in uw eigen omgeving.

3. De vlamplaat inspecteren

Niet alle haarden en kachels zijn van een vlamplaat voorzien. Is er een vlamplaat aanwezig? Dan is het belangrijk om deze met regelmaat aan een inspectie te onderwerpen. De vlamplaat moet bij verhitting voldoende ruimte hebben om uit te kunnen zetten. Check daarom of het mogelijk is om de vlamplaat uit te nemen en of er voldoende ruimte is. Let op: voer deze inspectie altijd uit als de kachel of haard al langere tijd uit staat!

4. Het checken van de deurafdichting

Een slechte afdichting zorgt voor een daling van de verbrandingstemperatuur, waardoor de verbranding een stuk efficiëntie verliest. Dit mag natuurlijk niet gebeuren. Check daarom met regelmaat de deurafdichting op eventuele gebreken. Ziet u gebreken in het afdichtkoord? Dan kunt u dit het best zo snel mogelijk vervangen. Uiteraard kunt u dit ook laten doen tijdens een jaarlijkse onderhoudsbeurt door een ervaren bedrijf.

5. Het reinigen van de ventilator

Bepaalde houthaarden en houtkachels zijn van een ventilator voorzien. Deze ventilator vraagt om een regelmatige schoonmaakbeurt. Begint de ventilator een ander, sterker geluid te produceren? Dan is dit een teken dat de ventilator erg vervuild is. Vervuiling kan ook zorgen voor slijtage van de ventilator. Het is dus altijd belangrijk om te zorgen voor een regelmatige reiniging van de ventilator.

Laat een houthaard altijd professioneel inspecteren

Wilt u een woning kopen met een houthaard? Dan is het voor u belangrijk om te weten in hoeverre deze houthaard hoogwaardig en veilig is. Dit kunt u laten vaststellen tijdens een bouwtechnische keuring. Homekeur voert altijd een professionele bouwkundige keuring uit, waarbij de houthaard zeker ook wordt geïnspecteerd. Wilt u meer weten of heeft u interesse in een afspraak? Neem dan contact met ons op.

2021-01-06T21:49:22+01:00