Wat betekent het SKG keurmerk voor mijn sloten?

Een belangrijk aspect van uw (toekomstige) huis is de inbraakveiligheid. Met de juiste sloten is de kans op inbraak klein. Inbraakveiligheid is relevant voor elke woning, of deze nu in een drukke buurt staat of juist niet. Het handige aan sloten met een SKG keurmerk, is dat u aan de hand van het aantal sterren kunt aflezen hoe inbraakwerend het slot is.

Waar staat SKG voor?

SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze onafhankelijke organisatie test hang – en sluitwerk op duurzaamheid. Het SKG keurmerk heeft een kenmerkend logo waarbij u direct het aantal sterren ziet dat een slot heeft. Dit SKG keurmerk moet altijd meteen te zien zijn op een slot, dus zonder dat u bijvoorbeeld iets los hoeft te schroeven.

Betekenis SKG sterren

Het SKG keurmerk werkt met een sterrensysteem. Een SKG goedgekeurd slot kan één, twee of drie sterren hebben. Bij het toekennen van de sterren wordt er uitgegaan van de tijd die een inbreker nodig heeft om het desbetreffende slot te forceren.

  • Een SKG 1-sterrenslot is niet zelfstandig inbraakwerend. Zo’n slot moet worden gemonteerd met een gelijkwaardig sterrenslot, of een sterker goedgekeurd slot om een inbreker te vertragen.
  • Een 2-sterrenslot is zelfstandig inbraakwerend en kan het binnendringen van een inbreker minimaal drie minuten vertragen.
  • Het 3-sterrenslot is ook zelfstandig inbraakwerend en deze zal een inbreker minstens vijf minuten vertragen.

Een inbreker enkele minuten vertragen klinkt kort, maar voor een dief is dit erg onaantrekkelijk. Het slot forceren is immers het deel van inbreken waarbij hij het makkelijkst betrapt wordt.

skg sterren

Sloten zonder SKG keurmerk

Bij hang – of sluitwerk zonder SKG keurmerk betekent het niet dat uw woning niet veilig is. Als u deze sloten aanpast zijn, kan de inbraakwerendheid ervan verbeteren. Voor het Certificaat beveiligde Woning zijn SKG-sloten echter een vereiste.

Hoe veilig is de woning die u wilt kopen?

Zeker bij oudere huizen op de begane grond is het belangrijk om kennis te hebben over de staat van inbraakveiligheid. Een bouwtechnische keuring kan daar meer duidelijkheid over geven. U weet na zo’n keuring goed wat er eventueel verbetert moet worden op het gebied van hang – en sluitwerk. Neemt u gerust contact op met Homekeur voor een afspraak, of voor vragen over inbraakveiligheid.

2020-01-24T15:56:13+01:00