Alles wat u moet weten over warmtepompen

Met een warmtepomp kunt u een maximaal comfort en een lage energiefactuur bewerkstelligen. Een warmtepomp maakt namelijk in tegenstelling tot andere verwarmingssystemen geen gebruik van brandstoffen. De warmtepomp haalt de warmte uit de bodem, de lucht of uit het water en gebruikt deze warmte om de ruimte af te koelen of juist te verwarmen.

U bereikt een optimaal effect als de warmtepomp ook in een uitstekende staat is. Een jaarlijkse inspectie is daarom altijd een must. Laat deze inspectie ook uitvoeren door een deskundig iemand, zodat u nooit voor onverwachte kosten of ongemakken komt te staan.

Welke warmtepompen zijn er?

Voor welke warmtepomp u ook kiest, u bent altijd verzekerd van een hoog rendement:

  • Een lucht-lucht warmtepomp maakt van de buitenlucht warme lucht en blaast dit de woning in. Hij kan er ook koude lucht van maken.
  • Een lucht-water warmtepomp haalt de warmte uit de lucht, maar geeft het af aan een gesloten warmwatersysteem wat aangesloten is op de vloerverwarming of radiatoren.
  • Een water-water warmtepomp haalt de warmte uit het grondwater. Hiermee kunt u het huis verwarmen en voor warm sanitair water zorgen. U heeft wel twee putten nodig rondom de woning, deze kunnen geboord worden.
  • Een geothermische warmtepomp haalt de warmte via aardsondes naar boven. Ook hiervoor heeft u een boring nodig, van circa 100 meter diep.

Welke warmtepomp kies ik?

Welke warmtepomp u kiest is afhankelijk van een aantal factoren. Wilt u alleen verwarmen of ook koelen? Is mijn huis goed geïsoleerd? Iets wat wel een vereiste is bij een warmtepomp, net zoals de tochtdichtheid. Hoe groot is de woning? Een optimaal resultaat behaalt u met een warmtepomp in een kleine tot middelgrote woning.

Om de warmtepomp draaiende te houden, heeft u wel elektriciteit nodig. Misschien is het handig om de warmtepomp te combineren met zonnepanelen die het verbruik van de pomp dekken. Daarnaast moet uw afgiftesysteem geschikt zijn voor een lage-temperatuur-verwarming. Als u vloerverwarming als hoofd-verwarming heeft of lage-temperatuur-radiatoren of misschien een combinatie van beide dan zit u goed.

Wat kan ik besparen?

Ondanks dat u met een warmtepomp meer energie gaat verbruiken, gaat u toch besparen op uw energierekening. U heeft wel extra stroomkosten, maar deze zijn lager dan de gasprijs. Gemiddeld ligt de besparing rond een kleine 300 euro per jaar. De overheid geeft een extra financieel meevallertje als u kiest voor een warmtepomp. U kunt namelijk een premie krijgen die varieert tussen de 300 en 4000 euro. Hierdoor wordt het aanschaffen van een warmtepomp nog aantrekkelijker.

Het wordt steeds duidelijker dat aardgas zijn langste tijd in Nederland heeft gehad. De schadelijke gevolgen van jarenlange gaswinning worden steeds duidelijker. Daarom is er ook in het nieuwste bouwbesluit opgenomen dat nieuwe woningen moeten worden ontworpen zonder aardgasaansluiting en dat met de tijd bestaande gasaansluitingen moeten worden afgesloten.

Aandachtspunten inspectie warmtepomp

Bij een inspectie let men er bijvoorbeeld op of er geen lekkage is, dit kan namelijk andere materialen aantasten. Of als er water in de elektronica komt, kan dit zelfs kortsluiting veroorzaken. Een inspectie kan dingen aan het licht brengen die anders misschien onopgemerkt zouden blijven en veel narigheid zou kunnen veroorzaken. Ieder type warmtepomp vraagt om andere inspectiepunten.

Verder kijkt men onder andere naar de waterdruk in het bron- en afgiftesysteem, maar ook naar de expansiemogelijkheid. Is de bedrading goed, geen beschadigingen? Zitten alle onderdelen vast? Werken de sensoren en het waterpomp menu? Is er te veel stroomverbruik? Zijn de filters ernstig vervuild? Zit de bedrading goed vast? Is er nergens een spoor van lekkage? Hoe zit het met de draaiuren? Een visuele inspectie van koudemiddel-leidingen en de compressor.

Voorkom narigheid met een inspectie

De warmtepompen zijn nu eenmaal samengesteld uit verschillende componenten die stuk voor stuk mankementen kunnen vertonen. Daarom is het erg belangrijk dat voordat u de woning koopt, u weet in welke staat de warmtepomp is. Hiervoor heeft u een deskundig oog nodig, iemand die verstand van zaken heeft.

Vraag daarom nu een bouwkundige keuring aan om verborgen gebreken op dit gebied en eventueel ook op andere punten uit te sluiten. Homekeur is een specialist in bouwtechnische inspecties die men meestal nodig heeft bij het kopen van een huis. In deze rapporten staat exact beschreven wat de staat van het huis is en waar onderhoud nodig is. Koop dus nooit een huis voordat u precies weet of u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

2020-12-21T17:26:21+01:00