Test de aardlekschakelaar zeker 2 keer per jaar

In iedere woning bevindt zich een aardlekschakelaar. Deze schakelaar zorgt ervoor dat de stroom wordt uitgeschakeld in de hele woning op het moment dat er kortsluiting ontstaat. Dit kan al vrij snel gebeuren bij bijvoorbeeld een waterkoker of een kapotte kabel. Test de aardlekschakelaar zeker 2 keer per jaar of ze nog goed werken. Tijdens een bouwtechnische keuring testen wij, indien mogelijk, ook de werking van de aardlekschakelaar.

Er hoeft niet heel veel aan de hand te zijn om de aardlekschakelaar te laten uitschakelen. Dit is voor uw eigen veiligheid, apparaten die een storing hebben kunnen op die manier niet doorbranden of oververhit raken waardoor er mogelijk brand in uw woning ontstaat. In dit artikel leest u hoe u de aardlekschakelaar test.

Belang van aardlekschakelaar testen

De aardlekschakelaar testen doen maar weinig mensen. En toch is het belangrijk om dit te doen. Hier zijn diverse redenen voor:

  • U loopt minder risico op een storing
  • U voorkomt dat er een ongeluk gebeurt met een apparaat dat niet goed werkt
  • U weet direct wanneer u een monteur moet inschakelen om de aardlekschakelaar te laten nakijken.

Een goed moment om de aardlekschakelaar te testen is het wisselen van zomer- naar wintertijd en andersom. Dan moet wellicht een aantal klokken in huis opnieuw worden ingesteld. Als u de aardlekschakelaar test en de stroom valt uit zoals gepland staan alle klokken meteen op 0:00 uur.

Hoe test ik de aardlekschakelaar?

Het testen van de aardlekschakelaar is kinderlijk eenvoudig. Druk op de testknop van de schakelaar en controleer of de stroom uitvalt. Zo ja dan is de aardlek in orde. Zo niet, neem dan zo snel mogelijk contact op met een elektricien en laat de aardlekschakelaar nakijken. Dit is ook het advies als bij u de stroom vaak uitvalt.

Stroomuitval kan verschillende oorzaken hebben. Misschien is er kortsluiting in een apparaat in huis. Misschien zijn te veel apparaten op 1 groep aangesloten; als deze tegelijk worden gebruikt leidt dat tot stroomtuitval. En het kan aan de aardlekschakelaar liggen. Als de aardlek niet goed werkt kan hij te snel reageren. Of helemaal niet, en dat kan heel vervelende gevolgen hebben.

Keuring van een woning

Gaat u een huis kopen, controleer dan ook de meterkast en de aardlekschakelaars. Dit is immers belangrijk voor uw veiligheid als u in de woning gaat wonen en het kan u een hoop kosten besparen. Als u niet voldoende kennis heeft om een woning te keuren kunt u daarvoor Homekeur inschakelen. Wij kunnen deze keuring voor u uitvoeren en verstrekken u na afloop een rapport met onze bevindingen. Zo kunt u een weloverwogen beslissing nemen over de aankoop van het huis.

2020-01-24T14:43:35+01:00