Dakisolatie: hoe zit dit precies?

Wellicht is dakisolatie niet het eerste waar u aan denkt als u een huis gaat bezichtigen. Toch is het erg belangrijk: gemiddeld gaat er bij een huis zo’n 25 tot 30% van de warmte verloren via het dak. Meer dan 80% van de huizen heeft wel een geïsoleerd dak, maar dat is vaak slechts matig. Door gebruik te maken van de juiste isolatiematerialen, kunt u niet enkel besparen op stookkosten, uw huis blijft ook een stuk koeler tijdens de hete zomerdagen.

Tijdens een bouwtechnische keuring kijken wij op de zolder ook altijd naar de dakconstructie en of hier isolatie aanwezig is. Hierdoor krijgt u meteen inzicht in de huidige dakisolatie van de woning.

Soorten dakisolatie

Er zijn verschillende soorten dakisolatie. Voor welke soort u kiest, hangt af van uw budget, het soort dak dat u wilt isoleren en uw woonsituatie.

  • Dakisolatie binnenzijde: dit is de meest voorkomende vorm van dakisolatie. Hierbij worden er aan de binnenkant van het dak isolatieplaten of isolatiewol aangebracht. Bij een plat dak kiest men bij voorkeur voor XPS dakisolatieplaten. Deze zijn namelijk bestand tegen vocht en zo voorkomt u problemen in de toekomst.
  • Dakisolatie buitenzijde: bij nieuwbouwhuizen wordt deze vorm meestal toegepast. Het isolatiemateriaal wordt dan onder de panlatten en dakpannen aangebracht.
  • Zoldervloerisolatie: dient uw zolder enkel als opslagruimte? Dan is ook zoldervloerisolatie een optie. Hierdoor gaat de warmte van onderen niet verloren via het dak. Het isoleren van de zoldervloer is vaak makkelijk te doen en kost niet veel.

Aandachtspunten bij isolatie

Dakisolatie biedt grote voordelen. Er zijn echter wel een paar punten waarmee u rekening dient te houden:

  • Als uw dak geïsoleerd is, dan zorgt het ook voor minder ventilatie. Natuurlijk is het de bedoeling dat uw dak niet meer alles doorlaat, maar zorg dan wel voor een andere vorm van ventilatie om overtollig vocht en fijnstof uit de binnenlucht te halen.
  • Kiest u voor isolatie van buitenaf bij een bestaande woning? Dat maakt uw dak hoger. Een nieuwe aansluiting op uw dakgoot is daardoor nodig. Het kan zijn dat er ook andere details moeten worden aangepast.
  • Isolatie van een plat dak is extra ingewikkeld. De kans op vochtproblemen en schimmel is behoorlijk groot. Schakel hiervoor altijd een specialist in.

In onderstaande video zie u hoe onze inspecteur de isolatie bij deze woning naloopt.

Bouwtechnische rapport

Wilt u niet helemaal zelf uitzoeken hoe het gesteld is met de dakisolatie van uw droomhuis? Laat een bouwkundig rapport maken, dan wordt dit voor u nagekeken en moet u niet bang zijn dat u achteraf voor dure verrassingen komt te staan.

2020-01-24T15:05:24+01:00