Zo woon je duurzaam: 7 manieren

De klimaatdoelstellingen die we de komende decennia moeten halen, dwingen ons te zoeken naar duurzame manieren om te leven. Ook in huis kunnen we aanpassingen maken om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

7 tips om duurzamer te wonen

Veel mensen hebben behoefte aan duurzaamheid, zeker in huis. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. We bespreken er zeven.

1. Zorg voor een goede isolatie

Energiebesparing begint met een goed geïsoleerd huis. Dit kunt u doen door:

  • spouwmuren isoleren
  • daken isoleren
  • vloeren isoleren
  • enkel glas vervangen door HR++-glas
  • dichtmaken van naden en kieren

2. Neem zonnepanelen

Zonnepanelen zijn inmiddels gemeengoed. Voor eigen zonnepanelen zijn er goede alternatieven, zoals het huren van zonnepanelen of het overstappen naar een energieleverancier die uitsluitend zonnestroom levert.

3. Ga van het gas af

Steeds meer nieuwbouwwoningen worden zonder gasaansluiting opgeleverd. U kunt ook zelf een warmtepomp laten installeren en elektrisch gaan koken. Als u deze investering niet wilt doen, dan kunt u kiezen voor groen gas. Veel leveranciers bieden naast ‘grijs gas’ ook groen gas.

4. Scheid uw afval

In de meeste gemeenten wordt afval al gescheiden ingezameld. Zo staat er bij veel woningen een gft-container voor groente-, fruit- en tuinafval. Ook voor bewoners van appartementen loont het zich om, eventueel gezamenlijk, een gft-container te nemen zodat dit niet bij het restafval belandt. Andere soorten afval die u kunt scheiden zijn glas, oud papier, plastic en kleding en textiel.

5. Gun uw spullen een tweede leven

Toe aan een nieuw interieur? Laat dan uw oude meubels en elektrische apparaten afhalen door de kringloop en schaf uw nieuwe meubelen aan via Marktplaats of een kringloopwinkel.

6. Verbouw uw eigen groente

Bespaar op (plastic) verpakkingsmaterialen en verbouw uw eigen groente. Leuk voor de kinderen, en met een eigen moestuin heeft u uw eigen groentewinkel aan huis. Door regenwater op te vangen, bespaart u bovendien op water bij het bewateren van uw moestuin.

7. Laat de auto wat vaker staan

Door uw auto wat vaker te laten staan, stoot u niet alleen minder CO2 uit. Fietsen en lopen zijn bovendien gezonde vormen van lichaamsbeweging die u fit en energiek houden.

Bouwtechnische keuring

Woning op het oog? Wilt u weten of uw nieuwe woning voldoende duurzaam is en wat er eventueel mogelijk is? Vraag een bouwtechnische keuring aan bij Homekeur of neem vrijblijvend contact met ons op.

2020-01-24T15:31:20+01:00