U bent opzoek naar een nieuwe woning en heeft al veel onderzoek verricht naar mogelijke kanshebbers. Eindelijk heeft u een woning gevonden die voldoet aan uw wensen en er staat al een bezichtiging geplant. Binnenkort gaat u de woning dus daadwerkelijk bekijken.
Woning bezichtigen
Op de foto’s zag het er allemaal perfect uit, maar hoe zal de realiteit uitpakken? De volgende 10 punten zijn bij iedere bezichtiging van belang.
1. Is er een VVE?
Koopt een appartement informeer dan naar de Vereniging van Eigenaren. Vaak zijn er notulen waarin zaken staan vermeld die van groot belang kunnen zijn voor u als toekomstige eigenaar, denk bijvoorbeeld aan geluidoverlast.
2. Controleer op asbest
Koopt u een oudere woning waarbij er een risico zou kunnen zijn dat er asbest is gebruikt, vraag dan of de verkoper een asbestvrij-verklaring kan verstrekken. Anders loopt u grote financiële risico’s.
3. De inrichting van het huis
Zijn de badkamer en de keuken nog up-to-date en naar uw smaak? Als u deze zou moeten vervangen of renoveren, is dat een kostbare zaak.
4. Hoe oud is de cv-ketel?
Informeer ook altijd naar de ouderdom van de cv-ketel, een nieuwe ketel kost al gauw € 2.000 en bij het kopen van een huis is het verstandig om in de gaten te houden welke extra kosten u binnenkort kan verwachten.
5. Wat zijn de maandlasten?
Informeer naar de maandlasten voor energie, die zeggen ook veel over de kwaliteit van de isolatie.
6. Per wanneer komt het huis beschikbaar?
Heeft de verkoper zelf al een nieuwe woning? Dan mag u natuurlijk gerust vragen en het maakt de onderhandeling vaak makkelijker.
7. Hoe zit het met de voorzieningen?
Iedere makelaar zal u zeggen dat de locatie en de voorzieningen in de buurt een groot deel van de waarde bepalen. Beoordeel dat zelf ook.
8. Hoe lang staat de woning te koop?
Hoe lang staat de woning al te koop? Het antwoord op die vraag kan erg veelzeggend zijn. Is de vraagprijs misschien te hoog of zijn er redenen waarom deze woning niet populair is?
9. Wees niet verlegen bij de bezichtiging
Wees niet te verlegen om ook zaken als de kruipruimten of de kelder goed te inspecteren. Hangt er een muffe lucht dan kan dat komen door onvoldoende ventilatie, maar ook door vochtproblemen.
10. Let ook op de kozijnen
Houten kozijnen zijn mooi, maar ook kwetsbaar. Is het hout zacht en kromgetrokken, dan zijn er risico’s.
Bouwkundige keuring biedt zekerheid
Waarschijnlijk bent u geen bouwkundig expert en kunt u niet alle bovengenoemde punten zelf afdoende controleren. Wij kunnen u alles vertellen over een bouwkundige keuring en de voordelen daarvan. Neem contact op of vraag een inspectie aan.