10 Weetjes over asbest die u moet weten!

Sinds 1994 is de verkoop van asbest wettelijk verboden. Dat neemt niet weg dat u dit materiaal nog kunt tegenkomen in oudere huizen. Wat moet u weten over asbest

1. Wat is asbest

Asbest is een verzamelnaam voor mineralen met een vezelstructuur. Asbest bestaat in verschillende soorten. De meest voorkomende drie soorten in Nederland zijn: bruine asbest (amosiet), witte asbest (chrysotiel) en blauwe asbest (crocidoliet).

2. Waar tref ik asbest aan

Ongeveer 80% van de asbest is toegepast in de bouw, voornamelijk in asbestcementproducten. Asbest in woningen is te vinden in onder meer golfplaat, dakbedekking, gas- en waterleidingbuizen en kachels.

3. Asbest en uw gezondheid

Asbest is vooral ongezond als losse vezels worden ingeademd. U mag het materiaal daarom niet inzagen, breken of scheuren. Vrijgekomen vezels kunnen op langere termijn (20-40 jaar) longkanker of mesothelioom (longvlies-of buikvlieskanker) veroorzaken.

4. Hoe groot is het risico?

Het risico is afhankelijk van de mate van blootstelling aan asbestvezels. Kleine hoeveelheden in de buitenlucht zijn relatief ongevaarlijk. Bij het structureel inademen van grote hoeveelheden asbestvezels in afgesloten ruimten geldt een groter risico.

5. Mag ik zelf asbest verwijderen?

Particulieren mogen tot 35m2 asbest per adres verwijderen. Het gaat dan om golfplaten, zeil of losse producten die niet verweerd of beschadigd zijn. Het materiaal moet in één stuk verwijderd worden en mag niet beschadigd raken.

6. Hoe kan ik asbest het best verwijderen?

Voorkom te allen tijde dat het product beschadigd raakt. Maak het asbesthoudende materiaal vooraf goed nat. Zorg voor een dubbele en luchtdichte verpakking, die u gratis kunt ophalen bij het milieupark in uw gemeente.

7. Wanneer moet ik een gecertificeerd bedrijf inschakelen

Schakel een professioneel bedrijf in bij golfplaten van meer dan 35m2, bij ernstig verweerde of beschadigde platen of bij het verwijderen van Novilon.

8. Waar vind ik de adressen van gecertificeerde bedrijven

De adressen van professionele asbestverwijderaars vindt u op de website www.ascert.nl. Daarnaast kunt u ook bellen met de gemeente in uw woonplaats.

9. Kan ik zelf asbest herkennen?

Het herkennen van asbest is niet altijd eenvoudig. Golfplaat of dakbedekking waarop de code AT staat vermeld, bevat asbest. Bij code LT gaat het om asbestvrije materialen. Bij het ontbreken van een code kan alleen een laboratoriumonderzoek uitkomst bieden

10. Wat kan ik doen bij het vermoeden van asbest?

Wilt u een woning kopen van voor de jaren ’80? Een bouwkundige keuring kan u duidelijkheid geven of er asbest aanwezig is in de door u uitgekozen woning. Kies daarom voor de zekerheid voor een asbestinventarisatie! Dit voorkomt dat u na de koop van de woning niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

2022-10-27T15:19:26+01:00