5 Tips om uw huis warm te houden in de winter

In de winter zien we de energierekening vaak stijgen. Logisch! Het is koud buiten en dus ook kouder binnenshuis. We zetten de verwarming op 21 graden om ons comfortabel te voelen. Veel eigenaren van een woning zien later de energierekening en worden daar niet vrolijk van! Tijdens een bouwtechnische keuring van een woning komt u er achter hoe het is gesteld met de isolatie van de woning.

Onze inspecteurs kijken dan wat voor soort glas er aanwezig is, wat de staat van de kozijnen is en wat de leeftijd is van de CV-ketel. Aan de hand van deze zaken kunt u aanpassingen gaan uitvoeren om de woning goed te gaan geïsoleerd. Dit zijn wel vaak grote uitgaven. Gelukkig zijn er ook een aantal zaken die u kunt doen om warm en comfortabel te blijven in de winter, zonder dat de energierekening stijgt. Hieronder 5 tips van Homekeur voor een warm gevoel:

1. Extra warme aankleden

U kunt natuurlijk starten met wat extra aandacht aan uzelf te schenken. Geniet van een lekkere kop warme chocolademelk of thee om warmer te worden. Trek warme sokken en pantoffels aan, pak een warm vest uit de kast en ga lekker ontspannen op de bank zitten met een sfeervol plaid.

2. Zorg voor warmte op de vloer

Wist u dat er maar liefst 10% van de warmte in uw woning verloren gaat via de vloer? Dit betekent ook dat de vloer koud aanvoelt, tenzij er vloerverwarming aanwezig is, uiteraard. Een goede vloerisolatie is belangrijk, maar dat geeft de vloer geen warmte. Het beperkt enkel het warmteverlies. Koude voeten zorgen ervoor dat u het helemaal koud heeft. Plaats een fijn vloerkleed om uw voeten comfortabel warm te houden.

3. Ga iets lekkers bakken!

De herfst en de winter zijn dé seizoenen waarin we weer lekker gaan bakken. Denk aan cakejes, cupcakes, koekjes en appeltaarten. Heerlijk! U kunt er ook uw voordeel mee doen om het warmer te maken in huis. Heeft u iets lekkers gemaakt in de oven? Laat de oven dan open staan om af te laten koelen. Alle hete lucht stroomt het huis in en dat merkt u. Hierdoor kan de CV-ketel weer even uitblijven. Uiteraard moet het wel veilig zijn om een hete oven open te laten staan.

4. Sluit alle ramen en deuren

Het is belangrijk om uw woning te ventileren, maar dit hoeft niet de hele dag. Zet in de morgen een raam open om even door te luchten en sluit daarna voor de rest van de dag alles goed af. Zo voorkomt u dat er veel warmte door open ramen en deuren verdwijnt. Controleer ook goed of de ramen en deuren echt goed afsluiten. Voelt u tocht bij een gesloten raam of deur? Dit zorgt voor extra koelte in huis. Gebruik bijvoorbeeld een tochtstrip om dit probleem te verhelpen.

5. Maak het gezellig met kaarsen

De herfst en de winter zijn gevuld met donkere dagen en dan is het heel gezellig om kaarsen aan te steken in huis. Dit is niet alleen gezellig, maar ook goed voor de temperatuur in huis. De vlammen verspreiden de warmte en dit is zeker goed merkbaar in de wat kleinere ruimten in huis. Steek dus gezellig wat kaarsen aan om het behaaglijker te maken in uw woning.

Een goede isolatie is de basis!

U kunt veel doen in huis om het warmer te hebben zonder dat u de verwarming hoger moet zetten. Bovenstaande tips helpen u om het huis lekker warm te maken en te houden zonder dat de energierekening in de winter omhoog schiet. Wel is het natuurlijk heel belangrijk dat de isolatie van de woning in orde is. Anders gaat alle warmte verloren. Wilt u een woning kopen en wilt u zeker zijn van de goede isolatie van de woning? Laat dan een bouwkundig rapport opstellen door Homekeur. Wij checken tijdens deze keuring, in grote lijnen, ook hoe het gesteld is met de woningisolatie. Wilt u meer informatie, advies of een afspraak? Neem dan contact met ons op

2021-01-10T09:38:56+01:00