Radiator of vloerverwarming: voor- & nadelen

  • Vloerverwarming

Goede verwarming in een woning is belangrijk. Het wooncomfort stijgt namelijk aanzienlijk als de binnentemperatuur behaaglijk is. Er zijn verschillende soorten verwarmingssystemen, zoals verwarming via radiatoren of via vloerverwarming. Beide varianten kennen zowel voor- als nadelen.

Bouwtechnische keuring: verwarming

Als u een woning heeft gevonden die aan al uw wensen en eisen voldoet, dan bent u vanzelfsprekend enthousiast. Het is niet eenvoudig om een woning te vinden die echt goed bij u past. Natuurlijk wilt u weten of de woning helemaal in orde is, buiten de eventuele gebreken die door de verkopende partij worden aangegeven. Laat daarom altijd een bouwtechnische keuring uitvoeren om zeker te zijn dat u op een later moment niet voor onverwachte kosten komt te staan. Homekeur verzorgt graag een bouwtechnische keuring. Tijdens deze keuring wordt ook het verwarmingssysteem in de woning goed gecontroleerd.

Eén verwarmingsprincipe, twee verwarmingssystemen

Of er nu vloerverwarming aanwezig is of verwarming met radiatoren: het verwarmingsprincipe is gelijk. Water wordt door de cv-installatie verwarmd en vervolgens onder de diverse verwarmingselementen verdeeld via een netwerk van leidingen. Bij vloerverwarming wordt het warme water de leidingen ingestuurd die te vinden zijn onder de vloer. In het geval van radiatoren stroomt het warme water de radiatoren in. Dit zorgt voor een andere verdeling van de warmte, die bij vloerverwarming gelijkmatig is en bij radiatorverwarming niet.

De voor- en nadelen van radiatorverwarming

Radiatorverwarming brengt diverse voor- en nadelen met zich mee. Er zijn gewone radiatoren, maar ook designradiatoren en bijvoorbeeld hoekradiatoren die perfect aan te passen zijn op de ruimte. Een voordeel van radiatorverwarming is dat het voor meer warmte in de directe omgeving van de radiatoren zorgt. Een nadeel is dat het voor iets minder warmte op grotere afstand van de verwarmingselementen zorgt. Daarnaast wordt er meer energie verbruikt met radiatoren dan met vloerverwarming. Radiatoren zijn wel makkelijker te vervangen dan vloerverwarming.

De voor- en nadelen van vloerverwarming

Vloerverwarming verwarmt gelijkmatig en is volledig onder de vloer weggewerkt. Er kan dus geen stof achter ophopen, wat wel gebeurt bij een radiator. De vloerverwarming is energiezuiniger en dit merkt u op de energierekening. Diverse soorten vloerbekleding kunnen de warmte van de vloerverwarming wel tegenhouden. Vloerverwarming verwarmt minder snel dan radiatoren en is duurder in realisatie dan radiatorverwarming. U verdient de hogere investering wel weer terug door het hogere rendement.

Duidelijkheid over de verwarming

In een woning kan uitsluitend radiatorverwarming aanwezig zijn of uitsluitend vloerverwarming. We zien steeds vaker dat er een combinatie van beide varianten wordt gemaakt. Dit zorgt vaak voor het hoogste wooncomfort. In alle gevallen is het belangrijk om het totale verwarmingssysteem te laten inspecteren om zekerheid te hebben over de kwaliteit. Homekeur voert graag een bouwtechnische keuring voor u uit. Maak direct online een afspraak of neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of advies.

2020-01-24T14:12:24+01:00