Onderhoud van open haard vaak vergeten

Het is heerlijk om een eigen open haard te hebben. Wilt u een huis gaan kopen? Dan is het misschien wel een pré als de woning voorzien is van een open haard. Het is dan wel belangrijk om erbij stil te staan dat het onderhoud van de open haard één van de meest vergeten zaken is door woningeigenaren. Het is altijd goed om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Inspectie van een rookgasafvoer is helaas niet mogelijk binnen de scope van de standaard visuele bouwkundige keuring.

Optimaal genieten van een open haard is namelijk alleen mogelijk wanneer deze ook goed onderhouden wordt. Heeft u al een open haard? Dan kunt u onderstaande 4 tips gebruiken om uw open haard goed te onderhouden.

1. Verwijder de asresten voor elk gebruik

Asresten kunnen zich makkelijk gaan ophopen, zeker in perioden waarin de open haard (bijna) dagelijks wordt gebruikt. Het is aan te raden om de asresten van het vorige gebruik te verwijderen voordat u de open haard opnieuw gebruikt. Zo start u altijd ‘schoon’ en krijgt as geen kans om zich op te gaan hopen. Wij adviseren u om een speciale set stoffer en blik te gebruiken voor het verwijderen van asresten. Vaak blijven asresten namelijk makkelijk in de borstel ‘kleven’ wanneer u een gewone set gebruikt.

2. De schoorsteen (laten) vegen

Zeker wanneer de open haard een tijdje niet gebruikt is, zoals in de zomer, kan er ongemerkt een verstoring in de luchtstroom ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld komen door blaadjes die van bovenaf in de schoorsteen terecht komen, door vogelnestjes die er gebouwd zijn of door roetdeeltjes. Uiteindelijk kan er zo makkelijk een verstopping ontstaan. Steek een stukje papier in brand en houd aan het begin van de schoorsteen. Zo kunt u goed zien of de rook naar boven blijft gaan of dat het (gedeeltelijk) terug naar binnen komt. In dit laatste geval is de luchtstroom verstoort en moet de schoorsteen worden geveegd. Dit kunt u zelf doen, maar u kunt er natuurlijk ook een ervaren schoorsteenveger voor inschakelen.

3. Het ruitje op de juiste wijze reinigen

Zit er een ruitje om de open haard of misschien in het deurtje? Dan moet dit ruitje uiteraard ook regelmatig gereinigd worden. Roetdeeltjes blijven aan het ruitje zitten. Hierdoor wordt het ruitje snel ondoorzichtig en roetdeeltjes blijven zich eraan vastpakken. Maak het ruitje daarom regelmatig schoon met uitsluitend een stukje keukenrol. Het is sterk af te raden om het ruitje met schoonmaakmiddel te reinigen. Veel reinigingsproducten zijn (licht) ontvlambaar, waardoor er een steekvlam kan ontstaan bij het eerstvolgende gebruik.

4. Voer regelmatig een controle uit

Een belangrijk deel van het onderhoud van een open haard is het uitvoeren van een visuele controle. Door goed te kijken kunt u makkelijk problemen opsporen. Kijk goed naar waar de rook precies heen gaat. Zodra een deel van de rook naar binnen komt is het tijd om actie te ondernemen. Heeft u een gesloten haard? Controleer dan ook regelmatig het afdichtkoord.

Bouwtechnische keuring bij aankoop woning

Wilt u een woning kopen en zeker weten dat u niet onverwacht tegen problemen en onverwachte kosten aanloopt? Kies dan voor een bouwkundige keuring door Homekeur. U ontvangt van ons een duidelijk bouwkundig rapport, dat zeker ook kan helpen bij het versterken van uw onderhandelingspositie. Voor meer informatie, advies of een afspraak kunt u altijd contact met ons opnemen.

2024-01-04T17:00:35+01:00