Overdrachtsbelasting 2021: hoe zit het nu precies?

De overdrachtsbelasting is vanaf 2021 voor een deel afgeschaft. Een deel van de woningkopers hoeft geen overdrachtsbelasting meer te betalen, terwijl een ander deel dit wel moet doen. Wilt u een woning kopen? Dan wordt er gekeken naar uw leeftijd en naar het doel van de aankoop van de woning. Op basis daarvan wordt bepaald hoeveel overdrachtsbelasting u dient te betalen. Dit kan 0 procent zijn, dus niets, maar dit kan ook 2 of 8 procent zijn. Wilt u zeker zijn dat u niet op korte termijn na aankoop van de woning met onverwachte kosten te maken krijgt? Vraag dan een bouwtechnische keuring aan bij Homekeur.

Wie hoeven geen overdrachtsbelasting meer te betalen?

Gaat u een woning kopen en wilt u de woning zelf betrekken? Dan hoeft u geen overdrachtsbelasting te betalen wanneer u tussen de 18 en 35 jaar oud bent. Hierbij is het niet relevant of het uw eerste koopwoning is. Bent u ouder dan 35 jaar en heeft u al eerder van de vrijstelling gebruik gemaakt? Dan moet u 2 procent overdrachtsbelasting betalen. Natuurlijk zijn er ook mensen die een woning kopen om deze vervolgens niet zelf te gaan bewonen. Het gaat dan bijvoorbeeld om investeerders en beleggers. Zij moeten 8 procent overdrachtsbelasting betalen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor mensen die een woning kopen voor iemand anders, zoals ouders voor hun kind. In alle gevallen waarbij de koopwoning niet door de koper wordt bewoond zal een tarief van 8 procent worden berekend. De belastingdienst voert hier controles op uit.

Vrijstellingsgrens ligt op 400.000 euro

Aan de vrijstelling zitten wel enkele voorwaarden. Zo is er nu al een vrijstellingsgrens vastgesteld die in zal gaan per 1 april 2021. Deze grens is vastgesteld op een bedrag van 400.000 euro. Wilt u een woning kopen tegen een bedrag dat lager ligt dan 400.000 euro? Dan geldt de totale vrijstelling wanneer dit op u van toepassing is. Is de woning duurder? Dan moet er over de hele som van de woning 2 procent overdrachtsbelasting worden betaald, dus niet alleen over het bedrag boven de 400.000 euro. Deze regeling geldt alleen voor woningkopers die de woning zelf zullen gaan bewonen.

De overdrachtsbelasting is persoonlijk

Het is belangrijk om te weten dat de overdrachtsbelasting persoonlijk wordt betaald. Daar staat tegenover dat de vrijstelling ook persoonlijk is. Bent u 32 jaar, is uw partner 36 jaar en willen jullie samen een huis kopen om te gaan samenwonen? Dan betekent dit dat uw partner 2 procent overdrachtsbelasting dient te betalen en dat u bent vrijgesteld van het betalen van overdrachtsbelasting. Hierbij gaan we uit van een woning met een prijs onder de grens van 400.000 euro.

Voorkom extra kosten na aankoop van een woning

Er komen veel kosten kijken bij het kopen van een woning, of u nu overdrachtsbelasting moet betalen of niet. Een woning kopen is prijzig. Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat u niet in de nabije toekomst ook nog te maken krijgt met hoge, onverwachte kosten. Laat daarom een bouwkundige keuring uitvoeren door Homekeur. U kunt hiervoor online een afspraak maken. Wilt u eerst meer informatie of heeft u behoefte aan een persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op.

2021-02-20T10:56:35+01:00