Maak van de meterkast geen opbergkast

Veel mensen hebben de gewoonte om de meterkast als extra opbergkast te gebruiken. Dat is niet echt een aanrader. In de meterkast bevindt zich de toevoer van gas en elektriciteit naar uw woning. Als u deze kast vol propt met spullen kan dat een groot risico opleveren. Berg uw spullen dus op een andere plaats op en reserveer de meterkast waarvoor hij bedoeld is: meters. Tijdens een bouwkundige keuring wordt de meterkast ook altijd gecheckt. De deskundige controleert hoeveel groepen er zijn en of dit voor de woning voldoende is. Uiteraard wordt ook bekeken of alle aansluitingen aan de hiervoor geldende (veiligheids)voorschriften voldoen.

Wat hoort er niet in de meterkast?

Het zal u verbazen wat mensen zoal in de meterkast bewaren. Uw meterkast is de plaats waar zich de gas- en elektriciteitsmeter bevinden. Het is dus niet de opbergplaats voor

  • Toiletpapier
  • Schoonmaakmiddelen en verfresten
  • De strijkplank en de stofzuiger

Bedenk dat de temperatuur in de meterkast hoog kan oplopen. Als schoonmaakmiddelen of papier vlam vatten dan heeft u al snel een brand die u niet meer zelf kunt blussen.

De meterkast is het zenuwcentrum van uw huis

Vaak kijkt u misschien niet in de meterkast. Zeker nu we allemaal een slimme meter krijgen of al hebben. Als u voorheen de gewoonte had om regelmatig uw meterstanden te noteren om uw energieverbruik in de gaten te houden, dan hoeft u daarvoor niet meer in de meterkast te zijn want u kunt deze informatie eenvoudig online raadplegen. Maar dat betekent niet dat u de deur fan de meterkast voortaan dicht kunt laten. Het is zeker aan te raden om de meterkast minimaal vier keer per jaar te stofzuigen bijvoorbeeld. Een schone meterkast is een veilige meterkast.

Aanpassingen maken in de meterkast

Soms kan het noodzakelijk zijn om aanpassingen in de meterkast aan te brengen. Dit is bijvoorbeeld het geval als u meer groepen nodig heeft. Bedenk hierbij dat bepaalde apparaten zoveel stroom vragen dat ze op een aparte groep moeten worden aangesloten. Dit geldt bijvoorbeeld voor een wasmachine, een wasdroger of een elektrische oven. Ook bevindt zich hier de aardlekschakelaar die uitschakelt als er een probleem is met de stroomvoorziening. Het verdient aanbeveling om deze schakelaar jaarlijks te controleren op juiste werking.

2024-03-04T08:39:12+01:00