5 Feiten over ventilatie in uw woning

Wanneer u een woning wilt kopen is het belangrijk om ook goed te weten hoe het staat met de ventilatie van de woning. U krijgt hier zekerheid over wanneer u een bouwkundige keuring laat uitvoeren. Hiervoor kunt u uiteraard bij Homekeur terecht.

Ventilatie van een woning of ruimte is op meerdere manieren mogelijk. Dit kan op natuurlijke wijze, maar bijvoorbeeld ook door het gebruik van een ventilatiesysteem. Wij geven u graag meer informatie over de ventilatie van een woning door middel van onderstaande 5 punten.

1. Het belang van een goede ventilatie in een woning

Ventilatie is om veel redenen belangrijk, maar de belangrijkste reden is wel het effect op uw gezondheid. Wanneer er een goede ventilatie aanwezig is, dan verdwijnen vocht en stof uit de woning. Dit gebeurt niet wanneer de ventilatie ondermaats is. Is dit het geval? Dan kunt u hier vervelende gezondheidsklachten van ondervinden, zoals luchtwegklachten. Bij een slechte ventilatie blijft er veel vocht in de woning. Daar zijn zilvervisjes, schimmels en huisstofmijt dol op. Zij zullen dan ook vaker in de woning aanwezig zijn.

2. Extra ventileren op bepaalde momenten

Dagelijkse ventilatie is belangrijk, maar er zijn ook dagelijkse of wekelijkse momenten waarop het nodig is om extra te ventileren. De reguliere ventilatie is dan vaak niet voldoende. Dit is het geval wanneer u aan het koken bent, aan het douchen bent of bijvoorbeeld wanneer u binnenshuis uw was aan een lijn of op een rek droogt. In dit soort situaties ontstaat er tijdelijk meer vocht en dit extra vocht moet worden aangepakt door middel van extra ventileren.

3. Goed gebruik van een mechanische ventilatie

Ongeveer 30 procent van de Nederlandse woningen is voorzien van een mechanische ventilatie. Het gaat dan om een groot deel van de woningen die gebouwd zijn ná 1975. Deze woningen hebben meerdere ventielen, bijvoorbeeld in de badkamer, in het toilet en in de keuken. Via een regelknop kan de mate van ventilatie worden geregeld. In de meeste gevallen zijn er drie standen. Is er maximale ventilatie nodig, dan kiest u voor stand 3. Voor reguliere ventilatie wanneer u thuis bent zet u de regelknop op stand 2. U kunt stand 1 gebruiken voor ventilatie wanneer u niet thuis bent.

4. Wat als er geen mechanische ventilatie aanwezig is?

Het grootste deel van de Nederlandse woningen is dus (nog) niet voorzien van mechanische ventilatie. In dit geval is natuurlijke ventilatie nodig. Deze woningen zijn op meerdere plekken voorzien van roosters. Het is aan te raden om deze voortdurend open te houden. Wanneer u thuis bent kunt u kiep- of klepramen op een kier zetten voor de nodige ventilatie. Voor een goede luchtdoorstroom is het belangrijk dat er roosters in deuren aanwezig zijn of dat er onder de deuren een kier zit van minimaal 1,5 centimeter hoog.

5. Ventileren is niet hetzelfde als ‘even luchten’

Veel mensen geven aan dat zij de woning goed ventileren. Wanneer dan door wordt gevraagd, dan geven zij aan dat zij het slaapkamerraam elke morgen een half uurtje open zetten om ‘even te luchten’. Dit is niet hetzelfde als ventileren. Een ruimte luchten is echt bedoeld om even wat frisse lucht binnen te laten en vervuilde lucht naar buiten te laten ontsnappen. Vervolgens gaat het raam dicht en komt er een einde aan het luchten. Ventileren gaan 24/7 door, alle dagen van het jaar.

Ventilatie controleren tijdens bouwtechnische keuring

Een goede ventilatie is om meerdere redenen heel belangrijk. Tijdens een bouwtechnische keuring wordt dan ook goed gekeken naar de vorm van ventilatie van de woning. Uiteraard wordt er ook gecontroleerd op de aanwezigheid van onder meer vocht en schimmel. U krijgt van deze keuring een bouwkundig rapport met alle bevindingen en adviezen. Zo heeft u altijd duidelijkheid en voorkomt u onverwachte kosten achteraf. Homekeur voert deze keuringen professioneel uit. Wilt u meer informatie, advies of heeft u interesse in een afspraak? Neem dan contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

2021-02-20T10:59:41+01:00