Huis schimmelvrij maken: 7 manieren

Schimmel in uw huis kan er op duiden dat uw binnenmilieu is verstoord. Als het gaat om een of twee kleine plekjes in de doucheruimte, dan valt het misschien allemaal nog wel mee. Maar er kunnen ook andere dingen aan de hand zijn waardoor de schimmel wordt veroorzaakt. Plekjes wegpoetsen is dan niet meer de juiste oplossing, de oorzaak van het probleem aanpakken wel.

Gevolgen van schimmel in huis

Soms is het voldoende om meer te ventileren, om zo de vochthuishouding in de woning te reguleren. Het kan ook gebeuren dat er bouwtechnisch oplossingen nodig zijn om de veroorzaker van schimmel te bestrijden. Hiervoor heeft u altijd een specialist nodig. Het is wel belangrijk om de schimmel te bestrijden, het kan namelijk voor lichamelijk klachten zorgen als u last van schimmel blijft houden.

Hoe komt u van de schimmel af?

De manier waarop het huis schimmelvrij gemaakt moet worden, is afhankelijk van de oorzaak van de schimmel. Dit moet dus eerst onderzocht worden. Schimmel wat veroorzaakt wordt door condensatievocht kan vaak opgelost worden door het plaatsen van een deugdelijk ventilatiesysteem. Condensatievocht kan ontstaan door koken, douchen of de was drogen.
Dubbel glas kan ook helpen om schimmels te voorkomen. Enkel glas beslaat nu eenmaal sneller.

Schimmel door opstijgend vocht

Als het gaat om schimmel van doorslaand vocht, kan dit te maken hebben met de vochthuishouding van de gevel. De binnenmuren worden hierdoor een goede voedingsbron voor schimmels. In een dergelijke situatie moet de gevel geïmpregneerd worden. Het isoleren van de buitengevel of sierpleister op de buitenmuur zou ook een oplossing kunnen zijn. Opstijgend vocht komt veel voor in oudere woningen. Hier ontbreekt namelijk vaak een goed functionerend vochtscherm. In zo’n geval moeten de muren geïnjecteerd worden of men moet de muur onderkappen.

Een deskundig advies

Een specialist zal moeten bepalen welke oplossing de beste keuze voor de woning is. Zeker als het gaat om onderkapping is een deskundig advies nodig. Deze ingrijpende methode wordt alleen toegepast als andere oplossingen geen afdoende resultaat geven.

Eenvoudig schimmel weren

Goed ventileren kan door middel van ventilatieroosters of een ventilator in de badkamer. Hiermee kunnen veel problemen voorkomen worden. Net zoals door het goed schoon houden van de natte ruimten. Schimmelwerende verf draagt bij in het voorkomen van schimmels. Ook de voegen en het stucwerk vragen om controle en onderhoud. Zorg voor zoveel mogelijk gladde muren (bijvoorbeeld tegels) in de natte ruimten, schimmels houden namelijk niet echt van een gladde ondergrond.

Gezonde en veilige leefomgeving

Bij het kopen van een huis is een bouwtechnische keuring belangrijk. In het rapport staat exact welk onderhoud er nodig is en wat de staat van het huis is. Vraag daarom bij de aanschaf van een huis altijd een inspectie aan, zodat u straks een gezonde en veilige leefomgeving heeft. Ook als u twijfelt over de staat van uw huidige woning, is het raadzaam om een inspectie aan te vragen.  Heeft u nog vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

2020-01-24T15:57:01+01:00