Schimmel in huis: 6 mogelijke oorzaken

Heeft u in uw oude of nieuwe huis schimmel geconstateerd? Dan is het belangrijk om dit effectief aan te pakken. Schimmels wijzen namelijk over het algemeen op een vochtprobleem, dus oppervlakkig de schimmels bestrijden is niet verstandig. Het is belangrijk dat de oorzaak van de schimmel wordt weggenomen. Schimmel kan ontstaan door bijvoorbeeld condensatievocht, doorslaand vocht of opstijgend vocht. De schimmel veroorzakende factor zal dus eerst opgespoord moeten worden om daarna te worden aangepakt.

Schimmel is slecht voor uw gezondheid en slecht voor de waarde van uw woning. Indien uit een bouwkundig rapport blijkt dat er schimmel in uw woning is aangetroffen wegens bijvoorbeeld een slechte ventilatie in de woning, dan zou er een advies uit kunnen komen om mechanische ventilatie aan te laten brengen. Dit zou kosten voor een eventuele koper meebrengen.

Schimmel door condensatievocht

Hete stoom die tijdens het koken ontstaat, kan een veroorzaker van schimmel zijn. Maar ook douchen, in bad gaan of het drogen van kleding aan een wasrek kunnen de boosdoener zijn. Deze drie handelingen zorgen namelijk voor condensatievocht, veroorzaakt door de afkoeling van warme lucht. Als dit condensatievocht niet voldoende wordt afgevoerd, kan er schimmel ontstaan. Vaak biedt het plaatsen van een ventilatiesysteem de oplossing, mits dit vakkundig wordt uitgevoerd.

Doorslaand of optrekkend vocht

Een vierde reden voor schimmel kan zijn omdat u last heeft van doorslaand vocht. Vaak komt dit omdat er problemen zijn met de vochthuishouding van de gevel. Dit vocht slaat door naar de binnenmuren, die in een dergelijke situatie een goede voedingsbodem zijn voor schimmels. De vochthuishouding van de gevel kan ontregeld worden door scheuren of voegwerk wat beschadigd is. De gevel herstellen en/ of impregneren kan hier een perfecte oplossing zijn.

Witte, droge uitslag op muren

Soms ziet men op de muur naast schimmel ook salpeteruitslag. Zeker op muren van baksteen ziet men vaak de droge witte uitslag. Vaak heeft dat te maken doordat het grondvocht optrekt naar de muren. De combinatie van het vocht, de bacteriën en de zouten in het grondwater veroorzaken de salpeteruitslag. Ook deze oorzaak kan bestreden worden, door bijvoorbeeld de muren te injecteren of te onderkappen. Slechte ventilatie of hygiëne kunnen een andere veroorzakers van schimmels zijn. Ruim voldoende ventileren is belangrijk, net zoals het goed schoonhouden van natte ruimten.

Schimmel, een gevaar voor de gezondheid

Schimmel in huis kan allerlei vervelende gevolgen hebben en met name ook lichamelijke klachten veroorzaken. Zo kunnen allergieën, vermoeidheid, hoofdpijn, longproblemen, uitslag of andere ongemakken allemaal door schimmel veroorzaakt worden. Wanneer het binnenmilieu is verstoord, is het belangrijk om een deskundig team ernaar te laten kijken en de benodigde stappen uit te laten voeren door experts.

Schade schimmel beperken

Heeft u een nieuwe woning op het oog? Dan is het zeker aan te raden om een bouwtechnische keuring laten uitvoeren. Zo kunt u precies zien wat de staat van het huis is en welk onderhoud er moet plaatsvinden. Vraag vrijblijvend eens naar de mogelijkheden voor een inspectie en neem gerust contact met ons op.

2018-09-07T16:15:00+01:00