Waarom het vegen van de schoorsteen zo belangrijk is

Een derde van de woningbranden blijkt te worden veroorzaakt door een vuile schoorsteen. Zonde, en gevaarlijk. Door uw schoorsteen jaarlijks te laten vegen, voorkomt u veel ellende. Controleer uw schoorsteen ook zelf met regelmaat, zelfs als u weinig stookt. Er vanuit gaan dat uw schoorsteen schoon is omdat u weinig stookt, kan tot nare verrassingen leiden.

Waarom moet u jaarlijks uw schoorsteen laten vegen?

Allereerst is het onderhouden van uw schoorsteen goed voor de veiligheid. In een goed onderhouden schoorsteen is de kans op een schouwbrand veel kleiner. Een ander veiligheidsaspect is dat er in een goed geveegde schoorsteen geen koolmonoxide kan ontstaan. Bovendien verbruikt een schone schoorsteen minder energie. Dit is gunstig voor uw energierekening en voor het milieu.

Valkuil van weinig stoken

Veel mensen die weinig stoken gaan er vanuit dat hun schoorsteen dan automatisch schoner blijft. Er zal dan inderdaad minder vervuiling door stoken ontstaan. Er kan echter wel vuil van bovenaf in uw schoorsteen terecht komen. Denk bijvoorbeeld aan takken of bladeren. Takken en bladeren kunnen een brand veroorzaken wanneer u toch een keer stookt. Het kan ook voorkomen dat een vogel zijn toevlucht zoekt in uw schoorsteen. Een vogelnest in de schoorsteen kan beter snel verwijderd worden.

Tips voor veilig en duurzaam stoken

Zelf kunt u ook wat doen om uw schoorsteen schoon en veilig te houden. De volgende tips helpen hierbij:
  • Stook met droog hout. Vochtig hout verbranden kost meer energie.
  • Zorg voor een emmer zand nabij uw open haard.

Als uw centrale verwarming in uw schoorsteen uitkomt, is schoonmaken wettelijk verplicht.
Als er brand ontstaat omdat uw schoorsteen onvoldoende onderhouden is, kan uw verzekeraar het contract laten opzeggen.

Homekeur en veilig wonen

Als u uw schoorsteen regelmatig laat onderhouden, kunt u veel plezier hebben van uw houtkachel. Bent u van plan om een huis te kopen, dan kunt u duidelijkheid krijgen over de staat van uw schoorsteen door middel van een bouwtechnische keuring. Vraag via onze site gemakkelijk een bouwtechnische keuring aan, deze zal altijd binnen enkele dagen na het aanvragen plaatsvinden! Na het uitvoeren van de bouwtechnische keuring ontvangt u een uitgebreid bouwkundig rapport die de bouwkundige staat van uw woning omschrijft.
2020-01-24T15:54:58+01:00