Onderhoud ventilatieroosters vaak vergeten

De meeste mensen houden een eenvoudige checklist bij voor het onderhoud van het huis. Denk bijvoorbeeld aan het jaarlijks vervangen van de wisselstroomfilters en het reinigen van de dakgoten. Het onderhoud van uw ventilatieroosters is een andere, minder bekende klus, die vaak wordt vergeten of tot het laatste moment wordt uitgesteld. Vaak is het dan te laat en moeten er externe partijen bij komen kijken.

Voorkom narigheid

Het regelmatig controleren van ventilatieroosters kan hoge reparatiekosten voorkomen. Wanneer er problemen zijn met de ventilatie in een huis, kunnen zich een aantal narigheden voordoen. Het komt maar al te vaak voor dat bewoners en eigenaren van commerciële bedrijven na installatie hun leidingen vergeten te checken. Dit kan zeer reële problemen veroorzaken. Als het probleem lang genoeg onopgemerkt blijft, kan het zelfs ademhalingsproblemen veroorzaken bij de bewoners van het huis.

Luchtvervuilingsfactoren

Enkele factoren die direct verband houden met luchtvervuiling binnenshuis zijn het gebruik van een standaard fiberglas filter in het luchtcirculatiesysteem, huisdieren, rokers, stoffige meubels en “stofsporen” of verkleuring aan de luchtkanaalregisters. Vuil, stof, schimmels en huidschilfers worden door de luchtkanalen gerecirculeerd, telkens wanneer de centrale airconditioner wordt ingeschakeld. In combinatie met vocht is het luchtcirculatiesysteem een voedingsbodem voor schimmels, ziektekiemen en huishoudelijke schimmel.

Veel voorkomende symptomen

Veel voorkomende symptomen, wanneer gebruikers worden blootgesteld aan vervuilde binnenlucht, zijn onder meer hoofdpijn, misselijkheid en een branderig gevoel in de neus, keel en / of ogen. Bewoners met ademhalingsproblemen (inclusief allergieën en / of astma) hebben de neiging om een groter risico te lopen om te worden beïnvloed door vervuilde binnenlucht. Studies hebben ook aangetoond dat vervuilde luchtkanalen bepaalde ziekten en virussen kunnen verspreiden, waaronder Salmonella, Strep en Legionnaires.

Bouwtechnische inspecties

Het is zeer aan te bevelen om een luchtcirculatiesysteem elke 2-5 jaar schoon te maken en daarmee luchtvervuiling binnenshuis te elimineren. Indien u van plan bent een huis of pand te kopen, dan is het zeer aan te bevelen om na te gaan of het luchtcirculatiesysteem van uw woning goed is onderhouden.

Wij helpen u daarin graag en bieden bouwtechnische keuringen – nodig bij het kopen van een woning – aan en geven u een bouwkundig rapport mee, waarin de precieze staat van het huis staat aangegeven, alsook de plekken waar onderhoud noodzakelijk is. Neem gerust eens contact met ons. Wij kijken graag wat we voor u kunnen betekenen.

2020-12-16T21:46:30+01:00