Loodflap is vaak de oorzaak van lekkage

Lekkages zijn een veelvoorkomend probleem in het regenachtige Nederland. Zelfs bij nieuwbouwwoningen gaat er in dat opzicht nog weleens iets mis. Zo stroomde bij een net opgeleverde nieuwbouwwoning in 2009 al bij de eerste regenbui het water langs alle kanten naar binnen. Het duurde niet lang of de kelder stond volledig blank. Omdat de aannemer geen oorzaak kon vinden, werd het Bureau voor Bouwpathologie BB erbij gehaald. De bouwpathosloog ontdekte al snel wat de boosdoener was: een loodflap die niet goed was aangebracht.

Een verkeerd aangebrachte loodflap

Uit de bouwkundige inspectie bleek dat de loodflap weliswaar aan de achterzijde van het buitenspouwblad was aangebracht, maar niet doorliep tot aan het binnenspouwblad. Ook de folie was niet op de juiste manier aangebracht. Met alle gevolgen van dien voor de waterdichtheid van het huis. Doordat het lood niet goed afsloot, was er maar een klein beetje water nodig om het water naar binnen te laten vloeien. Dit geval staat niet op zichzelf. Een verkeerd aangebrachte loodflap is een veelvoorkomende oorzaak van lekkage, die vaak te laat wordt ontdekt.

Lekkage? Controleer het daklood van uw woning!

Bij lekkages is het zaak om het probleem snel aan te pakken. Wacht u te lang, dan kan er aanzienlijke vochtschade aan uw woning ontstaan. Helaas is het – net als bij deze nieuwbouwwoning – niet altijd eenvoudig om de oorzaak te achterhalen. Soms is daar een flinke speurtocht voor nodig. Controleer in ieder geval altijd het daklood. Dit bevindt zich op plaatsen waar het dak met de verticale muur in contact komt. Het lood is een metalen constructie die voorkomt dat het water de dakconstructie kan binnensijpelen. Ook langs de rand van schoorstenen of dakkapellen zit een loodflap.

Let ook op beschadigingen

Let niet alleen op de manier waarop het lood is aangebracht, maar ook op eventuele beschadigingen zoals roestplekken of gaten. Belangrijk: grijp nooit naar de kitspuit om beschadigingen te repareren, want dit veroorzaakt chemische reacties die het daklood kunnen aantasten.

Advies nodig?

Heeft u advies nodig of wenst u een bouwkundige keuring? Neem dan vrijblijvend contact op met Homekeur. Onze deskundige medewerkers kijken graag samen met u wat zij voor u kunnen betekenen. Binnen enkele dagen kunnen we al de keuring uitvoeren.
2020-12-21T21:34:17+01:00