Kruipruimte isoleren: doen of niet?

Een kruipruimte is de ruimte tussen de onderkant van de vloer van een woning en de vochtige grond buiten. Tevens wordt een kruipruimte gebruikt om gas-, water- en elektriciteitsleidingen in te plaatsen. Vocht in kruipruimtes kan verschillende problemen in uw woning veroorzaken en isolatie is hiervoor de oplossing.

Isolatiemethodes

De manier waarop de kruipruimte het best geïsoleerd kan worden, is afhankelijk van de grootte van de ruimte en van het soort vochtprobleem. Wanneer de kruipruimte niet betreden kan worden en daarnaast erg vochtig is, wordt gekozen voor grondisolatie. Hierbij wordt de ruimte gedeeltelijk opgevuld met isolatiemateriaal zoals bijvoorbeeld piepschuim. Dit zorgt ervoor dat vocht- en schimmelproblemen worden voorkomen.

Vloerisolatie

Wanneer de kruipruimte droog en wel voldoende toegankelijk is, kan gekozen worden voor vloerisolatie. Hierbij worden speciale isolatieplaten tegen het plafond van de ruimte aangebracht. In plaats van platen kan tevens een isolatieschuim, zoals bijvoorbeeld PUR, aan de onderkant van de vloeren worden aangebracht. Vaak wordt bij deze vorm van isolatie tevens een bodemzeil aangebracht; deze combinatie van grond- en vloerisolatie is zeer effectief bij vochtproblemen.

Voordelen kruipruimte isoleren

Vocht uit de grond verdampt in de kruipruimte en zal tegen de onderkant van uw vloer gaan condenseren. Hierdoor gaat deze kouder aanvoelen en zal er meer energie verloren gaan. Onvoldoende ventilatie in de kruipruimte resulteert in vochtoverlast, schimmels en muffe lucht. Na isolatie zal de vloer van uw woning warmer aanvoelen en minder snel afkoelen. Hierdoor verbruikt u minder energie, waardoor u zo’n 10 tot 15% bespaart op uw energiekosten.

Bodemisolatie voorkomt houtrot

Bij houten vloeren zorgt bodemisolatie ervoor, dat er geen houtrot van de vloerbalken kan optreden. Vocht, schimmel, muffe lucht, overlast van slakken en muggen en een hoge luchtvochtigheid behoren na isolatie tot het verleden. Vaak zijn de gemaakte kosten binnen 5 tot 10 jaar terugverdiend door het lagere energieverbruik.

Inspectie door Homekeur

Heeft u vragen of wenst u aanvullende informatie over het isoleren van kruipruimtes? Homekeur is u graag van dienst met het uitvoeren van een bouwkundige keuring, zodat u na aankoop van uw nieuwe woning niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

2020-12-21T21:35:06+01:00