Houtrot in een woning: zo herkent u het!

Houtrot is een ware plaag voor uw houtwerk. Meestal ontstaat het geleidelijk, en tegen de tijd dat u er erg in heeft is het hout al flink aangetast. Het is daarom zaak om houtrot al in een vroeg stadium te herkennen. Met deze tips blijft u de schade een stapje voor.

Hoe ontstaat houtrot?

Houtrot wordt veroorzaakt door schimmels. Die ontstaan bij voorkeur in een vochtig klimaat met voldoende zuurstof en temperaturen van boven de 18 graden Celsius. Hout dat goed beschermd is, zal over het algemeen weinig last hebben van deze schimmels. In onvoldoende behandeld hout vinden deze schimmels echter een goede voedingsbodem. Houtrot ontstaat vaak bij constructiefouten, openstaande verbindingen, onbehandelde kopse kanten, ongeschikte verfsystemen en slechte beglazing waardoor inwatering ontstaat.

Het voorkomen van houtrot

Hoe komt het dat houtrot vaak niet tijdig wordt opgespoord? Veel mensen controleren hun houtwerk onvoldoende. Of ze maken de fout te denken dat als het houtwerk er aan de buitenkant goed uitziet, het daaronder ook wel in orde zal zijn. Daardoor zien ze belangrijke dingen over het hoofd. Met als gevolg dat houtrot de kans krijgt om zich te verspreiden totdat het te laat is. Wilt u dit probleem voor blijven, dan is het zaak om te zorgen dat er hoogwaardige verf gebruikt is en dat er geen open verbindingen zijn. Regelmatig schilderwerk mag dan een investering zijn; het draagt bij aan een lange levensduur van uw houtwerk.

Controleren van uw houtwerk

Hoe kunt u houtrot in een vroeg stadium herkennen? Onderwerp uw houtwerk aan een regelmatige controle. Als u op de hoogte bent van de staat van uw houtwerk, zal het u sneller opvallen wanneer er kleine veranderingen zijn. Let vooral op zachte plekken of kleine barstjes in het schilderwerk. Vooral de hoeken van raamkozijnen zijn erg gevoelig voor houtrot. Druk verdachte plekken in met iets hards, zoals de achterkant van een schroevendraaier. Veert het hout mee? Dan hebt u vrijwel zeker te maken met houtrot.

Meer weten?

Hebt u interesse in een bouwtechnische keuring of een onderhoudsplanning van uw woning? Neem dan contact op met Homekeur en vraag een gratis offerte aan!

2020-01-24T18:24:36+01:00