Schilderwerk woning controleren: 5 tips

Bij het bezichtigen van een woning is de staat van het schilderwerk één van de belangrijkste aandachtspunten. Omdat goed schilderwerk niet alleen zorgt voor een mooie uitstraling, maar ook voor de nodige bescherming van uw huis, is het noodzakelijk om aan de staat van het schilderwerk de nodige aandacht te besteden. Om u hierbij te helpen vindt u hieronder 5 tips.

1. Blaasjes en scheurtjes

Wanneer u blaasjes en scheurtjes aantreft in de verflaag, kan dit verschillende oorzaken hebben. Zo kan de ondergrond bij het aanbrengen van de verf te vochtig zijn geweest, kan de verkeerde verf gebruikt zijn of zijn er verschillende soorten verf over elkaar heen gebruikt. In alle gevallen dient de oude verflaag verwijderd te worden en een nieuwe aangebracht te worden.

2. Verkleuring en schimmelvorming

Wanneer er in een woning gerookt wordt, kan de verflaag in het huis verkleurd zijn. Ook als er gekookt wordt in een open keuken kan het schilderwerk in de loop der tijd een andere kleur gekregen hebben. Tevens kan door slechte ventilatie sprake zijn van schimmelvorming.

3. Poederen

Poederen of afpoederen is een normaal voorkomend verouderingsverschijnsel van verf. Wanneer het buitenshuis voorkomt, kan dit duiden op het gebruik van de verkeerde soort verf. U kunt dit zelf vaststellen door met een vochtige doek over de verflaag te gaan. Wanneer er poeder op het doekje achterblijft, betekent dit dat de verf niet meer goed hecht en dat het tijd is voor een nieuwe laag.

4. Buitenschilderwerk

Buitenschilderwerk heeft vaker onderhoud nodig dan binnenschilderwerk. Door de invloed van zon en regen dient u daarbij extra te letten op het schilderwerk gelegen op het zuiden en het westen. Een woning dient eens in de 5 tot 7 jaar aan de buitenzijde geschilderd te worden. Zo kan worden voorkomen dat bijvoorbeeld houten kozijnen gaan rotten.

5. Afdichting naden

De naden van geschilderd hout moeten goed aansluiten, zodat er voldoende afdichting is. Door verouderde en/of openstaande (kit)naden kan vocht in hout trekken, waardoor het kan gaan rotten.

Controle door expert

Wil u bij aankoop van een woning niet voor onaangename verrassingen komen te staan en eerst de onderhoudstoestand van het schilderwerk laten inspecteren? Dan kunnen wij een bouwkundige keuring voor u verzorgen. Na de keuring ontvangt u van ons een overzichtelijk rapport waarin duidelijk omschreven staat of en waar onderhoud noodzakelijk is. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op!

 

2020-12-21T21:34:46+01:00