Ouders helpen starters bij financiering huis kind

Als starter heeft u het momenteel niet makkelijk op de woningmarkt. De prijzen van koopwoningen stijgen, omdat de vraag het aanbod overstijgt. Daarnaast is het ook nog moeilijker een hypotheek te krijgen, omdat de eisen die worden gesteld strenger worden en er ook vaak meer ‘eigen geld’ nodig is. Maar misschien kunnen uw ouders of andere kennissen en vrienden u helpen door voor ‘bank’ te spelen en u een (gedeeltelijke) hypotheek te geven. Dat kan zelfs voordelig uitpakken voor u en de leners. Zorg dan wel dat alles goed wordt geregeld.

Zorg voor goede afspraken

Een van de grote voordelen van het Nederlandse belastingsysteem is nog steeds dat hypotheekrente aftrekbaar is van uw inkomen voor de belastingen. De overheid betaalt dus een stukje aan uw woning mee. Dat kan ook bij een hypotheek die u wordt verstrekt door bijvoorbeeld uw ouder(s). Dan moeten beide partijen zich wel aan de regels houden.

Zo moet de hypotheekrente zakelijk zijn, moeten de afspraken over aflossing duidelijk zijn en moet er voor een hypotheekrecht altijd een notaris worden ingeschakeld. Let dus goed op bij het opmaken van de overeenkomst. Neem altijd een clausule op waarin wordt geregeld dat de voorwaarden van de lening nog kunnen worden aangepast als deze niet akkoord worden bevonden door de belastingdienst. Om voor aftrek in aanmerking te komen, moet de hypotheekgever deze ook tijdig melden bij de belastingdienst!

Belastingvoordeel particuliere hypotheek

Indien u een zeer vrijgevige hypotheekgever heeft, kunt u ook nog eens profiteren van de vrijstellingen in het schenkingsrecht. Hierdoor kan de hypotheekgever bijvoorbeeld een deel van de rente ieder jaar schenken. Let wel op dat het betalen van de hypotheekrente en het betalen van de schenking twee afzonderlijke zaken zijn. Het is dus niet mogelijk een deel van de rente kwijt te schelden. De belastingdienst ziet er zeer streng op toe dat de rente ook feitelijk is betaald.

Regel alles goed

Heeft u weer vertrouwen gekregen in de mogelijkheden om een eigen woning te verwerven? Vergeet dan niet ook andere belangrijke zaken goed te regelen. Wilt u alles weten over bouwkundige keuringen en de voordelen daarvan? Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op of vraag een inspectie aan.

2020-12-21T21:33:18+01:00