Een bouwtechnische keuring, wat is het eigenlijk?

  • bouwtechnische keuring

Wat laat je eigenlijk doen wanneer je kiest om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren door Homekeur? We gaan hier even samenvatten wat een bouwtechnische keuring is, waarom je het zou laten doen, wat de voordelen zijn en wat een bouwtechnische keuring kost.

Wat is een bouwtechnische keuring?

Er zijn twee namen die precies hetzelfde betekenen. Bouwtechnische- en bouwkundige keuring, de termen worden dus door elkaar gebruikt maar betekenen hetzelfde. Een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door bouwkundig ingenieurs waarbij een grondige visuele inspectie wordt uitgevoerd aan de binnen- en buitenkant van het huis. De ingenieurs zoeken naar beschadigingen en gebreken. Aan de buitenkant kun je bijvoorbeeld denken aan voegwerk, hekwerk en schilderwerk. In de binnenkant van het huis wordt er ook naar het schilderwerk gekeken, scheurtjes in de muur worden gecheckt, lekkages, elektriciteit, de fundering. Eigenlijk wordt alles grondig nagelopen. Naderhand wordt er een bouwkundig rapport opgesteld waarin alles terug te vinden is.

Wanneer een bouwkundige keuring?

Je laat vaak een bouwkundige keuring uitvoeren nadat je een bod op een huis uitbrengt. Het zou ook kunnen voordat je het bod uitbrengt alleen beweegt de huizenmarkt vaak zo snel dat daar geen tijd voor is. Wat je kan doen wanneer je een bouwtechnische keuring uit wil laten voeren nadat je een bod plaatst is dat je de bouwkundige keuring als ontbindende waarde opstelt in het koopcontract. In dat geval stel je bijvoorbeeld een bedrag van€ 10.000,00 euro vast. Zijn reparatiekosten hoger dan dat? Dan hoeft de koop niet door te gaan. Zo verzeker je jezelf dat je niet voor te hoge onverwachte kosten komt te staan.

De voordelen

Hier sommen we de voordelen van een bouwkundige keuring even kort op:

  • Voorkom onverwachte kosten
  • Houvast bij onderhandelingen
  • Zekerheid van wat je koopt
  • Financieel overzicht voor reparatie/renovatie

Het belangrijkste van een bouwkundige keuring is dat je weet wat de staat van het huis is. In het bouwkundig rapport heb je een duidelijk overzicht van de kosten voor reparaties. Zo betaal jij niet te veel voor een huis en weet je welke kosten er mogelijk nog gemaakt moeten worden.

Kosten bouwkundige keuring

De kosten van een bouwtechnische keuring zijn afhankelijk van hoe groot de woning is. Al is gaan de kosten eigenlijk alleen maar variëren wanneer een woning heel groot is. Tot 1000 m3 rekent Homekeur €389,00 euro voor een bouwtechnische keuring. Gaat het om een woning groter dan 1000 m3 dan worden er extra kosten in rekening gebracht per m3. De €389,00 euro is het volledige bedrag inclusief btw. Wil je een bouwtechnische keuring aanvragen? Dat doe je hier!

2023-04-04T08:11:30+01:00