Bouwkundige staat van de gevel en het metselwerk

De gevel en het metselwerk zijn vaak niet de eerste zaken waarnaar gekeken wordt bij een bezichtiging van een woning. Natuurlijk, grote problemen zullen gemakkelijk snel opvallen, maar over het algemeen wordt niet de tijd genomen om de gevel en het metselwerk even goed na te lopen. Tijdens een bouwkundige keuring gebeurt dit wel, waardoor u goed inzicht heeft in de bouwkundige staat. Uiteraard krijgt u hier alle duidelijkheid over in het bouwkundig rapport dat voor u wordt opgesteld. Homekeur voert de bouwtechnische keuring graag voor u uit.

Problemen als gevolg van slecht metselwerk

Het is belangrijk dat de voegen van goede kwaliteit zijn. Tijdens een bouwtechnische keuring contoleren wij de gevel en het metselwerk om eventuele problemen op te sporen. U staat er wellicht niet direct bij stil, maar problemen met het metselwerk kunnen snel leiden tot grotere problemen die hogere kosten met zich meebrengen. Zo komen we vaker tegen dat de voegen zijn gebarsten, afbrokkelen of zelfs hier en daar ontbreken. Hierdoor kunt u te maken krijgen met schimmels en uiteindelijk ook met lekkages. In het slechtste geval merkt u een lekkage niet direct op, waardoor u gemakkelijk te maken kunt krijgen met vochtproblemen in de woning. Op deze manier kan slecht metselwerk invloed hebben op de hele staat van de woning.

Oorzaken van problemen met de gevel en metselwerk

Problemen met de gevel en het metselwerk kunnen door meerdere factoren zijn veroorzaakt. In de praktijk zien we dat de voegen die op het westen en zuiden liggen sneller aan kwaliteit verliezen door de weersomstandigheden. Deze voegen krijgen vaker te maken met temperatuurverschillen, wind en regen. Het klinkt misschien vreemd, maar ook het goed reinigen van de gevel kan leiden tot problemen. Als er algen en mossen op de gevel zijn ontstaan, dan wordt vaak de hogedrukspuit gebruikt om de gevel te reinigen. Is de gevel van baksteen? Dan bestaat het risico dat de verharde laag er door de hogedrukspuit af wordt gespoten. Hierdoor wordt het oppervlak poreuzer en gevoeliger voor zowel vuil als schade.

De gevel en metselwerk regelmatig inspecteren

Het is belangrijk om de gevel en het metselwerk van een woning met regelmaat te inspecteren. Hoe sneller kleine schades worden opgemerkt en hersteld, hoe beter kan worden voorkomen dat de problemen groeien en daarmee ook kostbaarder worden om op te lossen. Het advies luidt om de gevel en het metselwerk twee maal per jaar goed na te lopen, het liefst vlak na de zomer en vlak na de winter. Merkt u schade op? Dan is het verstandig om dit zo snel mogelijk te (laten) herstellen, zodat kan worden voorkomen dat de problemen zich verder ontwikkelen.

Wij controleren de gevel en het metselwerk

Als het metselwerk van slechte kwaliteit is, en moet worden hersteld of vervangen, dan brengt dit vanzelfsprekend de nodige kosten met zich mee. Wilt u een woning kopen? Dan wilt u hier zekerheid over, zodat u niet onverwacht voor dergelijke kosten komt te staan. Wanneer wij een bouwtechnische keuring voor u uitvoeren, dan onderwerpen wij ook de gevel en het metselwerk aan een grondige inspectie. Op deze manier bieden wij u zekerheid over de actuele bouwkundige staat van zowel de gevel als het metselwerk. Maak direct een afspraak. Wilt u eerst meer weten? Voor meer informatie of een persoonlijk advies kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

2023-04-17T14:46:49+01:00