Warmtepompen: waar moet u allemaal aan denken?

Als u op zoek bent naar een efficiënte manier om de energiekosten te verlagen, denk dan ook eens aan een warmtepomp. Voor elke kilo elektriciteit die u in een warmtepomp investeert, krijgt u vier kilo warmte terug. Bovendien werkt de warmtepomp tijdens het warmere seizoen als een airconditioner, waardoor u het hele jaar door comfort heeft.

Efficiënte taak

De term warmtepomp is eigenlijk misleidend. De warmtepomp heeft een aanzienlijk efficiënte taak: zowel het koelen als verwarmen van uw huis. Zoals de naam al doet vermoeden, draagt een warmtepomp warmte over of pompt warmte van de ene plaats naar de andere. Een luchtwarmtepomp genereert warmte van de buitenlucht, zelfs als de temperatuur tot nul graden daalt.

Een grondbronswarmtepomp wordt beschouwd als één van de meest efficiënte verwarmingskeuzes vanwege de warmtebron: de aarde zelf. Eén van de grootste voordelen van de warmtepomp is dus dat deze in de zomer een airconditioner wordt. Het werkingsprincipe is hetzelfde, maar het verzamelt warmte van de binnenkant van het huis en verplaatst het naar buiten.

Welke warmtepomp is het beste?

Twee meest voorkomende soorten warmtepompen zijn een warmtepomp met grondbron en een warmtepomp met luchtbron. Als u elektriciteit gebruikt om uw huis te verwarmen, dan kan een warmtepomp de hoeveelheid gebruikte elektriciteit voor ten minste 30% verminderen. Bovendien kunt u zelfs in de zomer financiële voordelen behalen, omdat de warmtepomp beter presteert dan de meeste airconditioners, wat resulteert in minder energieverbruik en meer koelcomfort.

Aandachtspunten & aanschafkosten

Voordat u het type warmtepomp kiest, zijn er verschillende belangrijke zaken die u moet overwegen:

  • Is uw tuin geschikt voor het graven van een voldoende diep boorgat?
  • Is uw woning op de juiste manier geïsoleerd? Om het verwarmingssysteem effectief te laten zijn, is het essentieel dat uw huis goed geïsoleerd is. De warmtepomp met grondbron biedt u het beste rendement bij het produceren van warmte op een lagere temperatuur dan traditionele ketels.
  • Wat is de brandstof die u wilt vervangen? Kostenvoordelen voor de installatie van hernieuwbare energie gaat u sneller merken als het een elektriciteits- of kolenverwarming vervangt.
  • Is het systeem bedoeld voor toekomstige ontwikkelingen? Een aanvullende manier om de kosten van installaties te verlagen, is om deze te combineren met andere bouwwerkzaamheden.
  • Een warmtepomp met grondbron meer geschikt voor nieuwbouw dan het achteraf inbouwen in een bestaand huis.

De aanschafkosten van een warmtepomp liggen tussen de 2.000 en 25.000 afhankelijk van welk systeem u kiest.

Duurzame woning

Het duurzaam maken van een woning, is steeds belangrijker. Tijdens onze bouwkundige keuring geven onze inspecteurs ook advies over wat er zowel mogelijk is in de woning die u gaat kopen. Neem contact op met Homekeur voor een bouwtechnische keuring of vragen daarover.

 

2020-01-24T15:46:36+01:00