Vijf simpele klussen voor minder energieverbruik

Een gemiddeld Nederlands gezin met vier personen dat in een rijtjeshuis woont, is zo’n 77 euro per maand kwijt aan elektriciteit en zo’n 85 euro aan gas, samen is dat gemiddeld 150 euro per maand. De energierekening is daarmee gemiddeld 1.800 euro per jaar en vormt een aanzienlijk deel van de vaste lasten. Denkt u dat uw kosten aan energieverbruik best wat naar beneden kunnen?

Energiekosten omlaag brengen

Energie besparen is goed voor het milieu en voor uw portemonnee. Als u met een paar simpele klussen de energiekosten omlaag kunt brengen, is er geen reden om dat niet te doen. Om de onderstaande klussen uit te voeren hoeft u geen handige doe-het-zelver te zijn. Iedereen kan eenvoudig kosten besparen op energieverbruik met deze tips.

1. Neem een programmeerbare thermostaat

Het installeren hiervan is vaak een kwestie van een paar schroeven aandraaien en wat draadjes verbinden. Daarna zal deze thermostaat het werk voor u doen. Daarmee voorkomt u dat u de verwarming vergeet uit te zetten of dat de temperatuur ongemerkt te hoog wordt.

2. Isoleer de leidingen van de cv

Een paar simpele isolatiekokers aanbrengen om de leidingen die zich in onverwarmde ruimten bevinden, kost geen moeite. Ze zijn ook in iedere bouwmarkt te koop, waardoor u altijd een geschikte isolatiekoker voor de leidingen van uw cv kunt vinden.

3. Radiatorfolie

Vaak wordt veel warmte verloren via de muren achter de radiatoren. Dat probleem kunt u zelf heel eenvoudig oplossen door radiatorfolie aan te brengen op de achterzijde van de radiator of op de muur.

energie huis

4. Vervang de douchekop

Een spaardouche gebruikt ongeveer 7 liter water per minuut tegenover 12 liter voor een normale douchekop. De waterdruk is vergelijkbaar en het comfort dus ook. Dat kan omdat de spaardouchekop voor een hogere druk in de slang zorgt. U bespaart er bijna de helft van het warme water mee en dus ook de bijbehorende kosten.

5. Gebruik tochtstrips

Zeker op erg koude dagen ontsnapt er veel warmte via naden en kieren. Tocht kost niet alleen extra energie, het voelt ook vaak onplezierig aan. Door het aanbrengen van tochtstrips onder uw deuren, blijft de warmte op zijn plek. Tochtstrips zijn niet duur en gemakkelijk aan te brengen. In iedere bouwmarkt leggen ze u graag uit welke materialen er beschikbaar zijn en waar die het beste toepasbaar zijn.

Besparen in nieuwe woning?

Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk. Heeft het bovenstaande lijstje u aan het denken gezet en vraagt u zich af wat er verder nog mogelijk is op dit gebied in uw (nieuwe) woning? Tijdens een bouwkundige keuring letten onze inspecteurs op hoe energiezuinig de woning is. Vraag nu direct een bouwtechnische keuring aan via onze site of neem contact met ons op.

2020-01-24T15:58:45+01:00