Voor- en nadelen van verschillende kookplaten

Eén van de belangrijkste activiteiten in uw huis is waarschijnlijk koken. Het klaarmaken van een maaltijd kan natuurlijk op verschillende soorten kookplaten. Deze verschillen onderling erg in gebruik en prijs. Door een weloverwogen keuze te maken, doet u een aanschaf die bij uw leefstijl en uw woning past.

Koken op gas

De meest bekende en ook meteen de oudste manier van koken, is koken met de gaskookplaat. Van alle kookplaten is deze kookplaat het voordeligst in de aanschaf en in het gebruik. Dat geldt zeker wanneer uw (toekomstige) woning een gasaansluiting heeft. De temperatuursoverdracht van een gaskookplaat is snel. Veel mensen ervaren dat als comfortabel.

Nadelen gaskookplaat

Een nadeel van de gaskookplaat is dat hij lastiger schoon te maken is dan een keramische – of inductiekookplaat. Hij heeft namelijk geen glad oppervlak. De kans op ongelukken is bij koken op gas iets hoger dan bij inductie – of keramisch koken.

Elektrisch en keramisch koken

Voor huizen zonder gasaansluiting is een elektrische – of keramische kookplaat het handigst. Voor elektrisch koken zijn wel(extra) groepen in de meterkast nodig. In sommige gevallen moeten er stopcontacten in de keuken gemonteerd worden, of zijn extra leidingen nodig. Een elektrische kookplaat is het duurst in het gebruik omdat deze veel stroom verbruikt.

Duurder, maar schoner

Vaak zijn met name keramische kookplaten ook wat prijziger in de aanschaf. In tegenstelling tot een elektrische kookplaat, ligt er bij een keramische kookplaat een gasplaat bovenop het systeem. Door deze plaat is een keramische kookplaat makkelijk schoon te houden en veilig.

De inductiekookplaat

De inductiekookplaat staat bekend om zijn hoge rendement. Dat wil zeggen dat er weinig warmte verloren gaat terwijl u kookt. Bij een inductiekookplaat gaat de warmte rechtstreeks naar de pan. Alleen de pan wordt dus verhit. Dit maakt inductiekoken de veiligste manier om te koken.

Meest zuinige manier van koken

De inductiekookplaat werkt op elektriciteit, maar is vanwege zijn hoge rendement veel energiezuiniger dan een elektrische kookplaat of de keramische kookplaat. Wel heeft de inductiekookplaat ook een eigen groep nodig in de meterkast.

Homekeur brengt de situatie in kaart

Welke kookplaat bij uw wensen en (toekomstige) woning past, is één van de zaken waar een bouwtechnische keuring duidelijkheid over geeft. Na zo’n keuring is bijvoorbeeld helder welke kookplaat reëel is in de woning. Neem gerust contact met ons op voor een afspraak met één van onze bouwkundigen.

2020-01-24T15:47:49+01:00