Check de veiligheid van de trappen in uw huis

De meeste ongelukken gebeuren in huis. Daarvan gebeuren er relatief veel op de trap, omdat die intensief wordt gebruikt. De trap is ook de plek in huis waar u zich het makkelijkst verstapt. Een veilige trap voorkomt veel valpartijen. In dit blog bespreken we concrete tips bespreken waar u op kunt letten als u een huis koopt.

Een betrouwbare leuning

Dit klinkt natuurlijk heel voor de hand liggend, maar wordt soms toch vergeten. Weet u zeker of de leuning degelijk vastzit en of hij onverwachts een groter gewicht houdt? Controleer dit altijd als u het huis gaat bezichtigen. Let er ook op of er geen splinters in de leuning zitten indien deze van hout is.

Oppervlak van de treden

De treden van een trap mogen niet te glad zijn. In veruit de meeste huishoudens is hier al aan gedacht door antislip trap strips. Controleer tijdens een bezichtiging altijd of deze nog goed zijn.

Een ander aandachtspunt is als een trap per trede een los ‘stoffen’ gedeelte heeft ter decoratie. Dit soort decoratie wordt om de trede heen geschoven om de trede een meer aangeklede uitstraling te geven. Als deze decoratie niet goed vastzit en u stapt verkeerd, glijdt hij weg en kunt u lelijk vallen. Dit soort losse delen kunt u beter vastzetten. U kunt ze ook verwijderen en de gehele trap laten stofferen.

Ondiepe treden

In veel oudere huizen kunt u korte treden tegenkomen. Deze zijn qua veiligheid niet optimaal omdat u makkelijk verkeerd kunt stappen. Een compleet nieuwe trap is niet per sé nodig. Met een traprenovatie kunt u de treden ook dieper maken.

Slecht verlichte trap

Zorg er altijd voor dat u uw trap goed kunt verlichten. Een goed licht in de traphal maakt al een groot verschil qua veiligheid. Ook kunt u kleine LED lampjes bevestigingen die reageren op beweging. Zo ziet u altijd waar de treden zijn.

Veiligheid trap controleren

In een bouwkundige keuring worden alle aspecten in uw (toekomstige) huis gedetailleerd bekeken. Na een bouwkundige keuring heeft u een uitgebreid beeld van de sterke en zwakke punten in het huis, zo ook de trap. Als er bijvoorbeeld een traprenovatie nodig is, kan een bouwkundige in kaart brengen wat daar ongeveer de kosten van zijn. Neem gerust contact met ons op voor een bouwkundige keuring of vragen hierover!

2020-12-21T21:30:31+01:00