Terugverdientijd zonnepanelen na 2020

Overweegt u om zonnepanelen op uw dak te laten installeren? Het is dan goed om te weten dat de regels over de overheidssubsidie gaan veranderen na 2020. Het belangrijkste verschil is daarbij gelegen in het terugleveren van energie. Dat is momenteel nog erg eenvoudig.

Vergoeding verandert na 2020

Als u op momenten meer energie opwekt dan u gebruikt, wordt dat teruggeleverd aan het energiebedrijf. Hiervoor krijgt u een vergoeding. Op dit moment is de hoogte van de vergoeding ongeveer gelijk aan hetgeen u zou betalen bij afname. Dat gaat na 2020 veranderen.

Salderingsregeling gaat verdwijnen

Momenteel gebruiken de meeste huishoudens per saldo nog stroom van het energiebedrijf. In zulke gevallen wordt de teruggeleverde stroom gesaldeerd met de afgenomen stroom. Dat is erg voordelig, want dan krijgt u ook de belastingen terug en de prijs van elektriciteit bestaat voor twee derde deel uit belasting. Vanaf 2020 zal het energiebedrijf u het kale tarief teruggeven en krijgt u van de overheid een vergoeding voor het belastinggedeelte. Hoeveel die laatste vergoeding zal zijn, is nog niet bekend. In ieder geval vindt de regering de huidige vergoeding te hoog.

Onderzoek alle mogelijkheden

Door de wijziging in de vergoeding voor terug geleverde energie zal de terugverdientijd van zonnepanelen in ieder geval langer worden. Daar staat tegenover dat de prijs hiervan al jarenlang een dalende tendens vertoont en experts verwachten dat dit zich zal voorzetten. Onderzoek ook de mogelijkheden van plaatselijke subsidies omdat ook veel gemeenten aparte subsidies bieden. Ook zijn er verschillen in de vergoeding per energieleverancier en die zullen na 2020 duidelijk nog meer invloed gaan krijgen op de terugverdientijd.

Elk huis is anders

Elke woning is anders en natuurlijk is het daarvan afhankelijk hoe voordelig uw zonnepanelen zijn. Hoe groot is de oppervlakte van het dak bijvoorbeeld? En op welke kant bevindt het grootste gedeelte zich? Als dat het zuiden is, dan weet u dat uw zonnepanelen de meeste zonuren zullen vangen. Verder variëren de aanschafkosten en de tarieven van energieleveranciers.

Wilt u meer weten over uw woning? Vraag dan nu een bouwkundige keuring aan. Dan kunnen wij u eveneens meer vertellen over de mogelijkheden voor zonnepanelen.

2020-12-21T21:30:10+01:00