Zes voordelen van een houtkachel

In sommige oudere huizen vindt u nog een houtkachel. Een houtkachel doet denken aan vroegere tijden en geeft veel warmte. Hoewel houtkachels meer actie en onderhoud vragen (hout sprokkelen, drogen en sjouwen) dan een centrale verwarming, hebben ze ook een paar praktische voordelen.

Sfeer verhogend

Het eerste waar we bij een houtkachel aan denken is vaak de sfeer. De dansende vlammen, de houtgeur en de intense warmte maken de houtkachel inderdaad sfeervol. Uw kamer wordt bovendien snel aangenaam warm.

Een hoog rendement

Een houtkachel levert veel warmte op, voor relatief weinig brandstof. U kunt kachelhout kopen of zelf verzamelen. Kachelhout is niet erg duur en zelf hout hakken of sprokkelen is nog voordeliger. Een houtkachel heeft een hoog rendement omdat er relatief weinig warmte door de schoorsteen naar buiten gaat. Een moderne houtkachel kan een rendement van wel 75% halen. Bij een speksteenkachel kan dit rendement oplopen tot maar liefst 90%.

Hout is goedkoop

Hout is een goedkope brandstof. Zeker bij een houtkachel, die minder hout nodig heeft dan bijvoorbeeld een open haard. Belangrijk is wel dat u droog hout stookt, dat niet geïmpregneerd is. Stook ook liever hout dan papier of karton. De laatste twee zorgen voor veel as en rook.

Goedkoop in de aanschaf

Een houtkachel is relatief goedkoop in de aanschaf. Zeker wanneer u het vergelijkt met de prijs van bijvoorbeeld een gashaard.

Eten opwarmen

Combineer het aangename met het nuttige. Als de houtkachel toch aanstaat kunt u de warmte gebruiken om soep of chocomel op te warmen. Er zijn zelfs houtkachels met ingebouwde bakovens.

Moderne houtkachels

Een moderne houtkachel zorgt voor minder rookoverlast dat een ouder model. Recente houtkachels zijn daarnaast in veel verschillende stijlen en formaten. Het is altijd mogelijk om een model te vinden dat goed bij uw interieur past.

Past een houtkachel bij u?

Misschien heeft uw toekomstige woning een houtkachel, of overweegt u om er één aan te schaffen. In dat geval is het belangrijk dat u alle aspecten van uw nieuwe woning goed in kaart heeft gebracht. Een bouwkundige voert een gedetailleerde bouwkundige keuring uit, zodat u alle sterke en zwakke punten kent van uw nieuwe huis. Dat helpt u bij de keuze om een houtkachel te plaatsen (of te houden) of juist niet.

Bekijk de mogelijkheden van Homekeur of bel gerust indien u een vraag heeft.

2020-12-21T21:30:50+01:00