Hoeveel jaar gaat een rieten dak mee?

Rieten daken zijn prachtig om te zien op oude boerderijen! Er is eenvoudigweg geen ander type dak met een dergelijke textuur. Voor een rieten dak wordt natuurlijke riet en gras gebruikt dat, mits goed gesneden, gedroogd en geïnstalleerd, een waterdicht dak vormt. Traditioneel werd lokaal beschikbare materialen gebruikt. Als lokale boeren tarwe verbouwden, werd tarweriet of stro gebruikt. Denk maar aan rogge, gerst en haverstro.

Gaat u een huis kopen met een rieten dak, dan wilt u natuurlijk weten wat de staat hiervan is en hoelang het dak nog kan blijven liggen. Het vervangen van een rieten dak is prijzig.

Levensduur rieten dak

De levensduur van een rieten dak is meestal afhankelijk van het gebruikte materiaal en hoe goed het dak wordt onderhouden. Geschat wordt dat een rieten dak ergens tussen 15 en 40 jaar moet kunnen meegaan. Waterriet wordt verondersteld het langst mee te gaan en heeft een levensduur van ongeveer 25-40 jaar, met een levensduur tot 60 jaar. Tarweriet gaat naar schatting ergens tussen de 25 en 35 jaar mee, terwijl lang stro na 15-25 jaar opnieuw moet worden bevestigd.

Zoals u ziet loopt de levensduur nogal erg uiteen. Dit komt door de mate van onderhoud. Hoe droger het dak is, hoe langer het zal meegaan. Maar de levensduur hangt ook af van factoren als: hellingshoek, onderconstructie, ligging, vakmanschap en onderhoud.

Onderhoud en controle

Rieten daken hebben regelmatig onderhoud nodig om verslechtering te beperken. De romp zal in de loop van de tijd minder goed worden, maar kleine reparaties en onderhoud zullen het dak goed helpen houden totdat het nodig is om het hele dak opnieuw aan te brengen.

Het wordt ten zeerste aanbevolen om in het bijzonder vóór en na het winterseizoen controles uit te voeren. De nok van een rieten dak is het meest kwetsbaar voor slecht weer en vereist meer onderhoud dan het dak van het dak. Randen zijn sterk en duurzaam, maar moeten gemiddeld om de 10-15 jaar worden vervangen.

Meeste duurzame riet gaat 60 jaar mee

Waterriet is van nature waterdicht. Dit is geen drassige plant, vochtig en opgezwollen door het water. In feite is de binnenkant van een natuurlijke waterriet hol. Het water wordt buiten gehouden door de strakke overlapping van cellen op de buitenlagen van de plant. Het meest duurzame rietmateriaal is waterriet (Phragmites Australis), dat 60 jaar meegaat.

De Ierse Shannonrivier en zijn zijrivieren produceerden vroeger een overvloed aan waterriet. Turkije blijkt ook waterriet van zeer goede kwaliteit te hebben. Riet uit Polen, Hongarije en geselecteerde rietvelden in Frankrijk wordt ook veelvuldig gebruikt voor daken. In Nederland wordt voor 35% riet uit eigen land gebruikt.

Keuring van een woning met rieten dak

Wilt u een keuring laten uitvoeren in een woning met een rieten dak die u gaat kopen? Onze inspecteurs komen graag bij u langs voor een bouwtechnische keuring. Vraag deze nu online aan!

2020-01-24T13:56:21+01:00