Reinig jaarlijks uw dak en voorkom problemen

De staat van uw woning valt en staat met goed onderhoud. Zeker onderhoud aan daken is belangrijk, om lekkage te voorkomen. Voor het reinigen en onderhoud van een puntdak kunt u beter een gespecialiseerd bedrijf inschakelen, maar platte daken van bijvoorbeeld een bungalow of schuur kunt u eenvoudig zelf inspecteren en reinigen, ook omdat een plat dak kwetsbaarder is dan een puntdak.

Inspecteer uw platte dak 2 keer per jaar

Het valt aan te bevelen om uw platte dak tweemaal per jaar te inspecteren. De meeste platte daken zijn voorzien van een bitumen dakbedekking. Omdat deze door warmte in de zomer en door vocht en kou in de winter nogal wat te lijden heeft, zijn het voorjaar en najaar de beste momenten voor een inspectie van uw platte dak. Door de inwerking van zonlicht en UV-straling kan bitumen zacht worden en door vocht en koude (minder dan 15 graden Celcius) kan het hard en broos worden. Als u een duurzame dakbedekking wilt, vervang dan de bitumenlaag door een kunststof of rubberen dakbedekking. Deze hebben een langere levensduur dan bitumen en vragen oom weinig onderhoud.

Verwijder mos en algengroei

Platte daken met een bitumenlaag zijn gevoelig voor mos- en algengroei. Dit kunt u eenvoudig verwijderen met een harde bezem, eventueel met water en een hogedrukreiniger. Omdat oplosmiddelen de bitumenlaag kunnen aantasten, is het beter deze niet te gebruiken. Wel zijn er speciale ontmossings- en antigroeneaanslagmiddelen verkrijgbaar. Breng deze eventueel aan met een borstel en spoel deze weg met water.

Vergeet de dakgoot niet

Bij een bitumen dakbedekking zijn de randen het kwetsbaarst. Controleer deze op beschadigingen en herstel deze waar dat nodig is. Door uw dak te bedekken met grof grind, beschermt u uw dak tegen de inwerking van zon en UV-straling. Controleer ook de plaatsen waar het dak aansluit op de regenwaterafvoer. Als er water blijft staan, is er meer risico op algengroei en verwering, of kan er sprake zijn van een verstopte dakgoot of hemelwaterafvoer. Door de dakgoot schoon te houden kunt u lekkage en vocht in de muren voorkomen.

Bouwtechnische keuring van nieuwe woning

Wilt u voor de aankoop van uw woning een goede bouwtechnische keuring? Vraag deze dan aan bij Homekeur. U ontvangt dan een uitgebreid (online) bouwkundig rapport.

2020-01-24T15:30:49+01:00