Opstijgend vocht: wat kunt u ertegen doen?

Opstijgend grondwater is een lastig probleem in een woning. Het veroorzaakt vochtplekken en schimmelaanslag op muren, verzwakt de lijmlaag van behang en kan op termijn zelfs pleisterwerk en bakstenen laten afbrokkelen. Om ook nog maar te zwijgen over de gevolgen voor uw gezondheid. Gelukkig zijn er een aantal beproefde methoden om te voorkomen dat vocht uit de grond in de muren trekt. Tijdens een bouwkundige keuring inspecteren we altijd de muren om te kijken of er sprake is van opstijgend vocht.

De muren laten injecteren

De meest gangbare remedie tegen opstijgend vocht is het injecteren van de muren met een speciale vochtwerende gel. Het is een relatief eenvoudige ingreep, die vooral bij milde vochtaantasting voor een duurzame oplossing kan zorgen. Bij deze methode worden op ongeveer 20 cm boven vloerniveau gaten geboord over de volle lengte van de muur. In de gaten wordt vervolgens een vochtwerende gel gespoten. De gel zal langzaam worden geabsorbeerd door de muur, waardoor er binnen enkele maanden een solide barrière ontstaat tegen het optrekkende vocht.

Carebrick oplossing voor vochtige muren

Het Carebrick-systeem is een wat nieuwere methode, waarbij het accent meer licht op het verwijderen van vocht uit een muur. Bij deze aanpak worden er keramische kokers in de muur geschoven op ongeveer 30 cm boven vloerniveau. De kokers hebben een diameter van bijkans 10 cm en zorgen voor een warme luchtstroom in de muur. Hierdoor verdampt op termijn alle vocht dat vanuit de bodem in de muur trekt.

De muren laten onderkappen

Voor intensere overlast van opstijgend vocht, is een zwaardere operatie vereist. Door de muren te onderkappen wordt een fysieke waterkering aangebracht. Vanaf vloerniveau wordt ongeveer 20 tot 30 cm van de muur volledig vervangen door een waterdichte vochtkering. Het onderkappen van muren is een arbeidsintensieve job en wordt met zware machines verricht. Met deze ingreep wordt daarom meestal gewacht totdat de woning aan een grote renovatie toe is.

Laat een inspectie uitvoeren

Voordat u een behandelwijze overweegt, is het handig om een analyse te laten maken door een deskundig bedrijf. Vocht in muren kan namelijk ook een andere oorzaak hebben dan opstijgend grondwater. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door doorslaand vocht van buitenaf (regen, sneeuw et cetera) of condensatievocht die in de woning zelf wordt ontwikkeld. Na een bouwkundige keuring van uw woning weet u precies waar het probleem ligt. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

2020-12-21T17:32:43+01:00