Riolering van woning controleren

Als u een nieuwe woning koopt, dan zit u niet te wachten op extra kosten na de aankoop. Vaak kijkt u als nieuwe eigenaar naar de buitenkant van de woning en de ruimtes, maar er kunnen ook problemen zijn met de riolering. Juist bij de aanschaf van een oudere woning is het zaak om goed te letten op de kwaliteit van de riolering. Kijk naar het jaar van aanleg, de ophanging, lekkages, doorloop en eventuele aantekeningen.

Voorkomen is beter dan genezen. Een bouwkundige keuring zal u veel voordeel opleveren. Onze inspecteurs controleren altijd de kruipruimte en wat de staat is van het riool. In dit blog behandelen we de staat van de riolering.

Voorkom problemen met het riool

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt zeker bij het aanleggen of vervangen van de riolering van een woning. Zo is het van belang dat de rioolbuis goed wordt opgehangen onder de woning. Mocht het huis verzakken, dan zakt de buis door. En dat kan vervelende gevolgen hebben. Daarnaast is een goede aanleg belangrijk om ervoor te zorgen dat de buis snel kan worden doorgespoten, bijvoorbeeld in het geval van verstopping.

Een rioolbuis kan los op de grond liggen, maar ideaal is dit niet. Hierdoor is de kans op verzakkingen en lekkages erg groot Probeer altijd de buis te bevestigingen met beugels aan de fundering of aan de vloerplaten.

Specialist inschakelen of zelf doen?

Als u twijfelt over de aanleg van het riool, dan kunt u een specialistisch bedrijf inschakelen voor vernieuwing van het riool. Zo bent u er zeker van dat alles goed gebeurt en is het bedrijf aansprakelijk voor het geval er toch iets niet goed is. Als u een beetje een handige doe-het-zelver bent, dan is het goed mogelijk om zelf aan de slag te gaan.

De meeste waterafvoerleidingen van een woning worden namelijk gemaakt van grijs PVC, dat u eenvoudig kunt verlijmen. De laatste tijd neemt de populariteit van het milieuvriendelijke PPC toe. Hierbij worden de verbindingen gemaakt met rubberen ringen. Deze worden over de buis geschoven en kunt u gemakkelijk corrigeren als ze niet in een keer goed zitten.

Riolering correct ophangen

Voor u begint, is het raadzaam om de bestaande riolering goed in kaart te brengen en de totaallengte van de buizen in kaart te brengen. Horizontale leidingen moeten altijd iets aflopen voor een snelle afvoer en bestaat er minder kans op verstoppingen.

Goedkeuring nodig?

Wilt u weten of de riolering van uw woning goed is aangelegd? Vraag dan een bouwkundige keuring aan hij Homekeur. Mocht u vragen hebben, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

2020-12-21T17:33:56+01:00