Oude knelkoppelingen: meer kans op lekkage

  • Knelkoppelingen

Wist u dat een van de duurste kamers (per m2) van een huis de badkamer is? Een gemiddelde badkamer kost al snel 8.000 tot 15.000 euro. In een badkamer lopen veel leidingen. Tijdens een bouwkundige keuring controleert onze inspecteur deze altijd op kwaliteit en bevestiging. Waar u als koper echter extra naar moet vragen zijn de knelkoppelingen die gebruikt zijn bij de leidingen die in muren en vloer lopen.

Koppelingen in de badkamer

Om water van de CV-ketel naar de kraan en douche te krijgen, zijn leidingen en koppelingen nodig. In oudere huizen is hier vrijwel altijd koper voor gebruikt. Een zeer betrouwbaar materiaal, maar het heeft niet het eeuwige leven. Om aftakkingen te maken in de leiding worden koppelingen gebruikt. Dit zijn vaak knelkoppelingen of leidingen die aan elkaar worden gesoldeerd.

Knelkoppelingen zijn een makkelijke manier om twee leidingen middels moeren, koppelingen en teflon met elkaar te verbinden. Het zagen van de leiding en het aandraaien van de moeren moet precies gebeuren. Let de loodgieter even niet op of draait hij verkeerd, dan is de kans op een lekkage in de toekomst groot.

Om de tegels strak op de muur te zetten, wordt er vaak cement of gips (bijvoorbeeld: Knauf) gebruikt. Met name bij gips is de kans op lekkage erg groot. Het gips gaat namelijk reageren op de koppeling en na enkele jaren ontstaat er een lekkage in de muur! We hebben dit al bij veel woningen gezien. Er zit dan vaak niets ander op dan de hele badkamer te vernieuwen. Dat brengt veel kosten en rommel met zich mee.

Perskoppeling

De laatste 10 jaar hebben de traditionele knelkoppelingen plaats gemaakt voor perskoppelingen. Met speciaal gereedschap worden flexibele leidingen onder hoge druk om een koppeling geperst. Hierdoor is de kans op een lekkage nihil. Als u dus uw badkamer wilt gaan verbouwen in uw nieuwe woning, kies dan voor een loodgieter die met dit soort koppelingen werkt.

Bevestiging van leidingen

Een andere aandachtspunt in de badkamer is de bevestiging van de leidingen. Vaak komt het warme water van zolder en ligt de leiding tussen het plafond. Als deze los ligt dan hoort u bij het snel sluiten van de kraan een ‘knal’ of ‘dreun’-achtig geluid. Dit noemen we ‘klapperend leidingen‘, in ons blog bespreken we deze terugslag in het leidingwerk uitgebreid. Door leidingen vast te zetten met een beugel is dit probleem vaak op te lossen.

Schade verhalen op verkoper

Krijgt u te maken met lekkage door oude knelkoppelingen? Dan krijgt u te maken met een flinke kostenpost. Het spreekt voor zich of u wilt weten of u de schadekosten op de verkoper kunt verhalen. Hier is helaas geen eenduidig antwoord op.

Veel factoren spelen hierin mee, zoals de leeftijd van de woning, het moment van het ontstaan van de lekkage en de ernst van de ontstane situatie. Daarnaast is het ook de vraag of de verkoper heeft voldaan aan de mededelingsplicht en of u, als koper, heeft voldaan aan de onderzoekplicht. Neem altijd contact op met uw verzekeraar.

Knelkoppelingen zorgen vaker voor problemen

Zoals eerder aangegeven wordt er in de meeste gevallen voor knelkoppelingen gekozen om soldeer- of laswerk te voorkomen. Het risico op lekkage is hierbij wel ruim aanwezig. Als de moer te strak wordt bevestigd, dan kan dit het beentje vervormen en is de koppeling niet waterdicht.

Er wordt vaak gedacht dat het onvoldoende vast aansluiten van de moer zorgt voor lekkage, maar het tegenovergestelde is waar. Vaak leidt een te strak bevestigde moer tot lekkages.

Bouwtechnische keuring uitvoeren

Gaat u een woning, appartement of villa kopen en wilt u weten of het leidingwerk in de badkamer op orde is? Homekeur kan een vakkundige bouwtechnische keuring bij u uitvoeren. Maak direct online een afspraak en binnen enkele dagen komen wij langs.

2020-12-21T17:18:37+01:00