Woningprijzen stegen met bijna 7% in 2019

  • Woningprijzen gestegen in 2019

De woningprijzen zijn in 2019 behoorlijk gestegen. Het CBS, Centraal Bureau van de Statistiek, heeft de laatste cijfers bekend gemaakt in samenwerking met het Kadaster. Uit deze cijfers blijkt dat de woningprijzen van december 2018 maar liefst 6,5 procent lager lagen dan de woningprijzen van december 2019. Als we kijken naar het hele jaar 2019, dan zien we een nog grotere stijging. Over het hele jaar gezien zijn de woningprijzen gestegen met 6,9 procent.

Voorkom extra kosten met een bouwtechnische keuring

Als u nu een woning wilt kopen, dan bent u duurder uit dan wanneer u de woning een jaar geleden zou hebben gekocht. Woningen worden nog steeds duurder en gemiddeld gezien zijn bestaande koophuizen niet eerder zo duur geweest als nu. Dit betekent dat de bijkomende kosten, welke u zelf moet betalen, ook hoger zijn geworden. Deze bedragen immers ongeveer 6 procent van de woningprijs. Het betekent ook dat u zeker wilt zijn dat u niet met extra kosten te maken krijgt waar u geen rekening mee had gehouden. Dit risico sluit u uit door een bouwtechnische keuring uit te laten voeren door Homekeur.

De woningprijzen blijven stijgen

In 2008 hadden we te maken met een piek in de woningprijzen, maar deze piek lag lager dan de piek waar we nu mee te maken hebben. Tussen 2008 en 2013 daalden de woningprijzen drastisch en het duurde 5 jaar, tot mei 2018, voor het piekniveau van 2008 weer bereikt werd. Hier gaan de woningprijzen nu dus behoorlijk overheen. In december 2019 lag de gemiddelde woningprijs op een bedrag van 312.957 euro. In 2013 lag de gemiddelde woningprijs maar liefst 42 procent lager.

Woningaanbod wordt steeds kleiner

Ondanks de stijgende woningprijzen wordt het woningaanbod nog altijd kleiner. Het Kadaster geeft aan dat er 218.595 bestaande woningen zijn verkocht in heel 2019. Dit aantal is vergelijkbaar met het aantal verkochte bestaande woningen het jaar ervoor. De hypotheekrente ligt nog altijd uitzonderlijk laag en daar profiteren woningkopers zo veel mogelijk van. Dit betekent dat het toch al beperkte woningaanbod alleen maar kleiner wordt.

Rentekorting is weer helemaal terug

Lange tijd hebben woningeigenaren en woningkopers niet echt omgekeken naar rentekorting. Nu ligt rentekorting weer volop onder de aandacht en veel woningeigenaren stappen naar de bank om te zien of er mogelijkheden voor rentekorting zijn. Deze zijn er namelijk steeds vaker. De verhouding tussen de hypotheeksom en de woningwaarde wordt ook wel de loan to value genoemd. Hoe lager dit specifieke percentage is, hoe kleiner het risico voor de hypotheekverstrekker. Dit zorgt ervoor dat de hypotheekrente omlaag gaat.

Professionele inspectie

De bijkomende kosten bij het kopen van een woning stijgen en deze kosten moet u zelf betalen. U wilt natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen dat u met meer kosten te maken krijgt dan u vooraf had verwacht. U kunt extra kosten voorkomen door de woning waar u uw oog op heeft laten vallen te laten onderwerpen aan een professionele inspectie. Deze bouwtechnische keuring laat u door Homekeur uitvoeren, uw ervaren partner met alle kennis en expertise in huis.

Direct een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring van de woning? U regelt het makkelijk online.

2020-02-07T13:38:04+01:00