Klapperende leidingen in huis, hoe komt dat?

Klapperende waterleidingen in uw woning worden veroorzaakt door lucht in de leiding. Lucht in de leidingen ontstaat automatisch na verloop van tijd en is op zich niet verontrustend. U kunt het ook simpel oplossen door de leidingen te ontluchten. Klapperende leidingen kunnen ook worden geconstateerd tijdens een bouwtechnische keuring door Homekeur. Klapperende leidingen kunnen in alle woningen voorkomen, al heeft het soms te maken met de leeftijd van de leidingen. Oudere huizen hebben er daarom vaker last van dan nieuwe woningen.

Hoe merkt u dat er lucht in de leidingen zit?

Het eenvoudigst merkt u dat er lucht in de leidingen zit als de leiding gaat ‘klapperen’. Bij het opendraaien of sluiten van de kraan hoort u een knal. Dit is niet verontrustend maar het is wel zaak om het probleem op te lossen want prettig is het natuurlijk niet. In de video kunt u zien hoe u gemakkelijk de leidingen kunt ontluchten.

Gevolgen van een klapperende leiding

Als u last heeft van klapperende leidingen en u doet hier niets aan of u wacht hier te lang mee, dan kan dit vervelende gevolgen hebben. De belangrijkste gevolgen zijn:

  • Het losraken van de waterleiding bij verbindingen
  • Slijtage van de verankering in de muren van de waterleiding
  • Lekkage als gevolg van metaalmoeheid in de waterleiding

Dit zijn allemaal geen prettige zaken. Het is dan ook aan te raden om, zodra u aan het klapperen van een waterleiding hoort dat de leiding mogelijk last heeft van waterslag, direct actie te ondernemen.

Ik heb last van klapperende leidingen: wat nu?

Als u last heeft van waterslag in de leidingen, ook wel klapperende leidingen genoemd, dan kunt u deze leidingen ontluchten. U kent het wellicht van uw CV-installatie die op verschillende plaatsen ontluchtingskraantjes heeft. Als ontluchten niet helpt is er misschien meer aan de hand. In dat geval is het aan te raden om hier een erkende loodgieter naar te laten kijken. Deze kan de leidingen desnoods geheel legen en opnieuw vullen. Vaak wordt het probleem daarmee opgelost omdat er dan geen lucht meer in de leidingen zit.

Bouwtechnische keuring

Als u een woning op het oog heeft, is het van belang dat u op de hoogte bent van alle gebreken. Tijdens een bouwtechnische keuring inspecteren onze professionals o.a. de leidingen van een woning. Op deze manier kan er vroegtijdig actie ondernemen worden als er klapperende leidingen in de woning aanwezig zijn.

2020-01-24T13:26:20+01:00