Nieuwe woningen door transformatie van oude kantoren en scholen

  • Nieuwe woningen

Nederland heeft een tekort aan woningen. Veel partijen gaan op zoek naar nieuwe mogelijkheden om woonruimte te creëren. In 2018 kwamen er 79.000 nieuwe woningen bij en maar liefst 13.000 van deze woonruimten werden gerealiseerd in gebouwen die eerder een andere functie hadden. Hierbij kunt u denken aan scholen, ziekenhuizen en kantoorpanden.

Bouwtechnische keuring bij een transformatiewoning

Een transformatie woning is een woning die eerder voor andere doeleinde functioneerde, zoals ziekenhuizen en kantoorpanden. Transformatiewoningen komen steeds vaker voor in Nederland, met name in grotere steden zoals Eindhoven, Den Haag en Amsterdam. Wilt u een transformatiewoning kopen? Laat dan altijd een bouwtechnische keuring uitvoeren. Hierbij wordt goed gecontroleerd of écht alles in orde is voordat u de transformatiewoning betrekt.

Onderzoek naar transformatiewoningen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet een onderzoek uitvoeren door het CBS naar de transformatiewoningen in Nederland. Uit dit onderzoek blijkt dat het voornamelijk gaat om woningen die geschikt zijn voor jongere singles. De woningen zijn in de meeste gevallen niet erg groot. Het woonoppervlakte bedraagt gemiddeld tussen de 50 en de 75 vierkante meter per woning. In Amsterdam werden de meeste transformatiewoningen gerealiseerd.

Waarom kiezen we voor transformatiewoningen?

Ongeveer 50 procent van alle transformatiewoningen worden gerealiseerd in kantoorpanden die niet meer worden gebruikt. Daarnaast worden onder meer ook leegstaande scholen, sportclubs, winkelpanden, fabriekspanden en ziekenhuizen gebruikt om nieuwe woningen in te realiseren. De transformatiewoningen bieden meerdere voordelen. Zo zijn zij financieel voordeliger, sneller te realiseren dan nieuwbouwwoningen en gaan zij verloedering en leegstand tegen.

Veiligheid van de nieuwe woningen

Voor woningen gelden andere standaarden dan voor ziekenhuizen, kantoorpanden en bijvoorbeeld fabriekspanden. Woningen die gerealiseerd worden in leegstaande panden die eerder een ander doe hadden, is het belangrijk dat de woningen aan alle regels en eisen voor woonruimten voldoen. Tijdens de transformatie wordt hier natuurlijk goed rekening mee gehouden.

Dit betekent niet dat er geen sprake kan zijn van verborgen gebreken of andere zaken die op een later moment voor extra kosten zorgen. Het is belangrijk om de kwaliteit en de staat van een transformatiewoning altijd te laten vaststellen door een expert.

Homekeur zorgt voor een optimale bouwtechnische keuring

Heeft u een transformatiewoning op het oog en wilt u zeker weten dat alles in orde is? U kunt onvoorziene kosten voorkomen door een bouwtechnische keuring uit te laten voeren door Homekeur. U kunt direct online een afspraak maken. Natuurlijk kunt u ook contact met ons opnemen voor meer informatie en advies.

2020-02-03T12:39:54+01:00