Dakkapel diverse 2021-01-06T06:35:09+01:00

Dakkapel goot en diverse aandachtspunten

Reinig een eventuele goot regelmatig, dit is goed voor de levensduur van het materiaal en voorkomt verstopping van afvoeren met overlast als gevolg. Indien de goot van de dakkapel is vervuild. Is de vervuiling dusdanig dat de goot niet meer goed kan functioneren is er een risico op wateroverlast bij hevige regenval. De goot dient per direct geheel schoon gemaakt te worden.

  • Goten op zijn minst jaarlijks reinigen!
  • Goed onderhoud en reiniging van de goten zorgt voor een langere levensduur van de materialen.

De volgende items zijn ook gerelateerd aan een dakkapel

Indien op het dak van de dakkapel water blijft staan, het afschot is niet goed en/of de afvoer zit niet op het laagste punt.

De afwatering van het platte dak van de dakkapel gaat via een zogenaamde stadsuitloop naar het pannendak of aansluiting op de hemelwaterafvoer. Deze uitloop moet van voldoende lengte zijn en deugdelijk zijn aangesloten. Bij gebreken is er een risico dat water te dicht langs de dakkapel of overstek wordt afgevoerd en onder de loodstroken of in de constructie terecht kan komen.

Door een capillaire werking kan vocht in versmallingen of te nauwe ruimtes hoger opkruipen dan dit normaal zou doen, met name treedt dit op in nauwe aansluitingen waartussen zich lucht bevindt. Door onderlinge werking kan vloeistof (meestal hemelwater) zowel omhoog als omlaag als in horizontale banen naar binnen worden gezogen. Dit vormt dus een risico, hierdoor zou houtrot (van binnen uit), een vochtprobleem of ander gebrek kunnen ontstaan. Dergelijke gebreken zijn nauwelijks zichtbaar of te lokaliseren, soms ontstaan dit soort gebreken en soms gaat het goed. In voorkomende gevallen is een gebrek vergevorderd voor dat dit zichtbaar wordt. Een opening van 5mm tot 7mm tussen materialen wordt over het algemeen groot genoeg geacht om te voorkomen dat er capillaire werking optreedt.

Er kan dubbel glas aanwezig zijn waarbij normale glaslatten zijn aangebracht. Deze normale glaslatten geven vocht en vuilophoping in de ruimte die aanwezig is tussen het kozijn en de beglazing. Dit kan nu niet ventileren! Wij adviseren dan om alsnog ventilerende glaslatten aan te brengen. Nadeel is dat hierna ook het schilderwerk moet worden hersteld.

  • Houtrot wordt vaak pas zichtbaar als het in een vergevorderd stadium is.
  • Nog beter is om een neuslat aan te brengen! Doordat deze de volledige dorpel oversteekt is inwatering uitgesloten. Daarnaast wordt deze door middel van kunststof of rubber blokjes een paar millimeter boven de houten onderdorpel gemonteerd. Het gevolg is een goed ventilerende, vuil- en watervrije oplossing.

Er kunnen tekortkomingen zijn aan het lood wat gebruikt is om een waterdichte afsluiting op het dakvlak te creëren.  In voorkomende gevallen is het lood te hoog of te lang aangebracht en ligt teveel op het horizontale dakvlak. Door kruip en capillaire werking van water wat op het dak blijft staan is er dan een verhoogd risico op inwateren en/of lekkage. Herstel is eenvoudig mogelijk door de hoogte van dit lood korter te maken. Of er kunnen kleine gebreken/ scheurtjes in de loodslabbe aanwezig zijn. Deze scheurtjes zijn vaak eenvoudig te herstellen, waarna het lood weer meerdere jaren als bedoeld kan functioneren.

  • Lood kan eenvoudig met een stanleymes worden gesneden en ‘afgescheurd’.
  • Leg altijd een plaatje board onder het te snijden lood, dit voorkomt dat u per ongeluk een snee geeft in de bitumen.
  • Bij elke bouwmarkt zijn reparatiesets te koop om scheurtjes in lood te repareren, diverse (plak)band, bitumen plakmateriaal worden aangeboden.
  • Bij gebreken aan loodslabbe’s is het risico op inwateren (en lekkage) aanwezig. Let op dat gebreken op korte termijn worden hersteld.
  • Wilt u geen onzekerheden of meer duidelijkheid over de technische staat en toestand van uw dakkapel? Een bouwkundige keuring geeft u duidelijkheid en uitsluitsel.