Dakkapel 2021-01-07T16:34:12+01:00

Aandachtspunten bij een dakkapel

Twee andere artikelen zijn gekoppeld aan dit item, in voorkomende gevallen kan met een dakkapel ook een dakopbouw of nokverhoging worden bedoeld.

Kozijn dakkapel, mogelijke gebreken en aandachtspunten.

Een dakkapel kan voorzien zijn van houten kozijn. Onderhoud aan alle soorten kozijnen is belangrijk, dit verlengt de levensduur van het materiaal. Het schilderwerk wat eventueel uitgevoerd moet worden, wordt in andere kennisbank items besproken maar is uiteraard wel noodzakelijk dat dit in een goede conditie verkeerd.

  • Controleer jaarlijks uw houtwerk op gebreken, openstaande verbindingen, houtrot en dergelijke.
  • Houtrot kan zichtbaar worden indien verflagen worden verwijderd.
  • Ook kan houtrot in het verleden reeds zijn gerepareerd of zelfs bewust deskundig verborgen.
  • Periodiek deskundig en goed onderhoud is van belang! Let vooral op de verbindingen, de hoeken en naden dat deze zijn afgedicht en vocht niet kan intreden!
  • Nadeel van houtrotherstel is dat ook het schilderwerk aansluitend moet worden uitgevoerd.
  • Voor een prijsopgave moet u altijd een aannemer benaderen om voor u een offerte op maat te maken.
  • Het vervangen van een dakkapel kozijn is minder eenvoudig dan het vervangen van een gevelkozijn, afhankelijk van de constructie kan dit een complexe en kostbare klus zijn.
  • Overweeg of u niet beter een kunststof kozijn kan herplaatsen, deze zijn in elk geval onderhoudsarm.

Kunststof of aluminium kozijn. Onderhoud aan alle soorten kozijnen is belangrijk, dit verlengt de levensduur van het materiaal.

  • Probeer het kozijnmateriaal jaarlijks te reinigen.
  • Controleer periodiek op gebreken aan rubbers en hang- en sluitwerk.

Beglazing van dakkapel

Geïsoleerde beglazing. De geïsoleerde beglazing van de dakkapel kan op gebreken worden gecontroleerd. De beglazing kan lek zijn, of andere gebreken kunnen aanwezig zijn. Bij gebreken wordt vervangen van geïsoleerde beglazing op termijn geadviseerd.

Oudere isolerende beglazing (ook wel dubbel glas genoemd in de volksmond). Dit is dus geen hoog rendement, HR+ of HR++. Het risico bij dergelijke oudere dubbele beglazing, is de verlijmde strip of randafdichting welke rond het glas is gemonteerd. Deze verlijming komt op enig moment spontaan los, en/of er ontstaan hieraan andere gebreken waardoor de beglazing ‘lek’ wordt, en aan de binnenzijde kan gaan condenseren.

  • Condens is niet altijd direct waarneembaar, lekkage aan dubbele beglazing dus ook niet! Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld de weersomstandigheden.
  • Bij dergelijke oudere dubbele beglazing kunt u erop rekenen dat dit op kortere of langere termijn vervangen moet worden!

Enkele beglazing of voorzetramen. Indien aanwezig is hier nog voordeel te behalen voor wat betreft de energiezuinigheid van de woning maar ook voor wat betreft het woongenot. Hier kan dus op het gebied van comfort en besparen iets worden verbeterd. Met geïsoleerd glas is er minder condensatie en blijft het warmer in huis. Het wooncomfort zal sterk verbeteren bij gebruik van rendement beglazing.

  • Voorzetramen hebben vanzelf wel een isolerende werking, ten opzichte van enkele beglazing heeft dit zeker een effect van 50%.
  • Voorzetramen zijn niet te vergelijken met isolerende beglazing (bijvoorbeeld hr++).
  • Aan buitenzijden gemonteerde voorzetbeglazing vergt extra onderhoud, denk hierbij aan het reinigen.
  • Voorzetbeglazing indien het aan buitenzijde is gemonteerd geeft ook een risico op houtrot bij de bevestigingen.
  • Voorzetbeglazing wordt in een nieuwe of gewijzigde situatie zeker niet meer geadviseerd.

Zijwangen van de dakkapel (soorten en aandachtspunten)

Indien de zijwangen van de dakkapel zijn voorzien van geschilderd houtwerk, is met name langs de gezaagde kant (onderzijde) van dit houtwerk een hoger risico op houtrot. Deze kopse kant wordt meestal niet geschilderd maar is wel het meest kwetsbaar omdat regenwater hier als druppels aan blijven hangen en capillair omhoog trekken.

De zijwangen van de dakkapel kunnen voorzien zijn van onderhoudsarm materiaal. Geadviseerd wordt de materialen regelmatig te reinigen en de bevestiging te controleren.

De zijwangen van de dakkapel kunnen voorzien zijn van een zinken beplating. Een prima en onderhoudsarm materiaal om zijkanten van een dakkapel mee te voorzien. Geadviseerd wordt de materialen regelmatig te reinigen en eventueel soldeerwerk te controleren. Omdat een zijwang van een dakkapel in principe niet veel te leiden heeft, is een technische levensduur van 40 jaar mogelijk voor deze materialen.

De zijwangen van de dakkapel kunnen voorzien zijn van een leisteen, pan, of overige steenachtige afdekking. Dit is een prima afwerking en onderhoudsarm om zijkanten van een dakkapel mee te voorzien.

De zijwangen van de dakkapel kunnen zijn voorzien van bitumineuze shingles, dit is een dakbedekking bestaande uit individuele overlappende elementen die bestaan uit een met bitumen geïmpregneerd of gedrenkt ruwvilt of een mat van glasvezel. Bitumineuze shingles zijn aan beide zijden bedekt met bitumen en doorgaans aan de bovenzijde voorzien van een beschermlaag van minerale korrels.

De zijwangen van de dakkapel kunnen een onderdeel zijn van een prefab (aluminium of kunststof) dakkapel, en zijn één geheel met het dak en de overstek.

Of de zijwangen van de dakkapel zijn bekleed met gecoat staalplaat. De materialen achter deze afwerkingen kunnen dan niet worden beoordeeld.

  • Voordeel van deze bekleding is dat schilderen overbodig is.
  • Er kan vanaf de zichtzijde meestal niet eenvoudig worden vastgesteld of de bekleding ventilerend is aangebracht

Of de zijwangen van de dakkapel zijn voorzien van een cementgebonden houtvezelplaat. Een prima en onderhoudsarm materiaal om zijkanten van een dakkapel mee te voorzien. Geadviseerd wordt de materialen regelmatig te reinigen.

  • Cementgebonden houtvezelplaat is een hoogwaardig plaatmateriaal met buitengewone eigenschappen.
  • Cementgebonden houtvezelplaat wordt door het persen van houtvezels, portlandcement en waterglas verkregen.

Of de zijwangen van de dakkapel zijn voorzien van een onbekend hard materiaal. Als een materiaal niet direct geïdentificeerd kan worden is er altijd een risico op asbest verdachte materialen aanwezig.

Mogelijke gebreken zijwangen van dakkapel

  • Aan de bevestiging van de afwerkingen op de zijwangen van de dakkapel kunnen tekortkomingen zijn. Ontbrekende of extra bevestigingsmaterialen kunnen alsnog worden aangebracht.
  • Of de zijwangen van de dakkapel zijn behoorlijk vervuild, deze moeten dan worden gereinigd. Na het reinigen zal blijken of het materiaal nog in goede conditie verkeerd en gehandhaafd kan blijven en/of er andere onderhoudsmaatregelen noodzakelijk zijn.

De zijwangen controleren op houtrot. Indien houtrot aanwezig is zal dit deskundig hersteld moeten worden. Ook eventueel eerder gerepareerd houtrot moet worden gecontroleerd en alsnog deskundig worden hersteld. Houtrot reparatie is meestal goed mogelijk maar kan het beste door een deskundige met de juiste materialen en gereedschappen worden uitgevoerd.

  • Nadeel van houtrotherstel is dat ook het schilderwerk aansluitend moet worden uitgevoerd.
  • Indien bij herstel blijkt dat meerder houtrot aanwezig is kan alsnog worden besloten om een zijwang te vervangen.
  • Vervangen van een zijwang voor een volkern (onderhoudsarm) materiaal kan sowieso worden overwogen.

Indien de originele zijwangen van de dakkapel zijn bekleed met een volkern of kunststof materiaal. De materialen achter deze afwerkingen kunnen dan niet worden beoordeeld. Feit is dat een zijwang meestal niet voor niets is bekleed met een dergelijk materiaal. Het zou kunnen dat het onderliggende houtwerk niet meer in een goede conditie verkeerd. Los hiervan zien wij regelmatig  dat dit materiaal ook nog eens NIET geventileerd is aangebracht. Tussen de verschillende materialen kan het dan niet ventileren, en is de kans op condensvorming groot met aantasting/houtrot van het onderliggende houtwerk als gevolg.

Wij adviseren in dat geval het materiaal waarmee de zijwang van de dakkapel is bekleed te verwijderen, en opnieuw (op rubbers) professioneel en geventileerd aan te brengen en/of de zijkanten van de dakkapel terug te brengen of te herstellen in de originele uitvoering. Het kan zijn dat na verwijdering van het volken of kunststof materiaal gebreken aan het onderliggende houtwerk zichtbaar worden.

Indien reparatie of herstel van de zijwangen niet meer mogelijk is: Het beste kan de hele afwerking van de zijwangen worden vervangen. Geadviseerd wordt om hiervoor een onderhoudsarm volkern materiaal te gebruiken. Eventueel kunnen gelijk de loodstroken tussen de aansluiting van de zijwangen en de dakvlakken worden vernieuwd.

Wilt u een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring?

De kosten voor een bouwkundige keuring zijn (voor woningen tot 1000 m3 inhoud) slechts €369,00 inclusief btw. Hiervoor voeren wij een uitgebreide bouwtechnische keuring uit en ontvangt u een bouwkundig rapport. Heeft u vragen? Bel tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00) 085-0653675. Wij helpen u graag verder en kunnen indien gewenst direct een afspraak met een deskundige inspecteur inplannen!

Maak een afspraak