Dakbedekking dakkapel
Het dakje van een dakkapel kan voorzien zijn van een bitumen dakbedekking. De bitumen van de dakkapel kan voorzien zijn op de bitumen van een grindlaag. Dakgrind wordt op daken aangebracht als ballast. Bij dakbedekking met grof grind moet u regelmatig mos- en algengroei verwijderen. Houd een laag grof grind van minimaal 3 cm in stand. Dit waait niet weg en zakt niet in de ondergrond.
- Huis met een dakkapel kopen? Let extra op deze 5 punten!
- Maak het dak tweemaal per jaar schoon.
- Een bitumen dakbedekking kan 20 tot 40 jaar mee gaan.
- Nadeel van dakgrind is de relatief snelle vervuiling en mosgroei. Reinigen is niet eenvoudig. Gebruik eventueel een bladzuiger.
- Voordeel is dat de bitumen wordt beschermd tegen weersinvloeden en UV straling. De levensduur van bitumen met grind is langer dan zonder grind.
- Loop bij warm weer niet op een dak met grind, de bitumen is dan zacht en het risico op intrappen van het grind in de bitumen, met mogelijk een lekkage tot gevolg, is aanwezig.
Het dakje van de dakkapel kan voorzien zijn van een rubber (EPDM) dakbedekking. Een EPDM dakbedekking is een veelgebruikte dakbedekking voor platte daken. Het is een synthetische rubber gemaakt uit aardolie. De naam ‘EPDM’ is een afkorting voor Ethyleen, Propyleen, Dieën en Monomeer, de grondstoffen waaruit deze kunststof dakbedekking bestaat.
Het voordeel is dat het licht materiaal is dat makkelijk is in de aanbreng. Dit komt door de hoge flexibiliteit van het product. EPDM dakbedekkingen kunnen in banen en in membranen aangebracht worden. Een EPDM dakbedekking gaat zo’n 50 jaar mee en is daarom een duurzame oplossing, helemaal wanneer de dakbedekking voorzien is van een groendaksysteem. Omdat het een wortelbestendig systeem is, is het dus een ideale ondergrond voor een groendak (zie hieronder het resultaat).
- Maak het dak tweemaal per jaar schoon.
- Een rubber (EPDM) dakbedekking kan circa 30 jaar mee gaan.
- Loop nooit op het dak bij hoge of lage temperaturen.
Het dakje van de dakkapel kan voorzien zijn van een kunststof (PVC) dakbedekking. Door warmte/koude, uitzetting en krimp hebben PVC dakbedekkingen de neiging om te plooien of te blazen bij veranderende weersomstandigheden, de blazen en plooien kunnen door weersinvloeden (bijvoorbeeld UV-straling) uitharden en kwetsbaar worden.
- Maak het dak tweemaal per jaar schoon.
- Een kunststof (PVC) dakbedekking kan 25 tot 35 jaar mee gaan.
- Loop nooit op het dak bij hoge of lage temperaturen.
Het dakje van de dakkapel kan voorzien zijn van een zinken dakbedekking. Een zinken dak biedt heel wat voordelen. Om te beginnen kunnen zowel platte als hellende daken met zink bedekt worden; slechts een hellingsgraad van 3 graden is vereist. Verder is zink een flexibel en plooibaar materiaal dat zich gemakkelijk laat bewerken. Daardoor is zink toepasbaar op álle dakvormen en biedt het diverse architecturale mogelijkheden. Zink staat vooral bekend om zijn extreem lange levensduur. Een zinken dak kan tot wel 100 jaar meegaan! Bovendien hebben we te maken met een natuurlijk materiaal dat volledig recycleerbaar is.
- Maak het dak tweemaal per jaar schoon.
- Loop nooit op het dak bij hoge of lage temperaturen.
- Een zinken dakbedekking kan tot wel 100 jaar mee gaan (mits goed onderhouden).
Het dak van de dakkapel kan onderdeel zijn van de prefab (polyester) dakkapel. Het polyester heeft een levensduur vele malen hoger dan elke andere dakbedekking, echter alle kunststoffen zijn gevoelig voor de ultraviolette straling van het zonlicht (verkleuring). U kunt specifiek letten op een risico bij polyester materiaal namelijk ‘osmosevorming’.
- Osmose is een lang proces van vocht indringen, dit vocht vermengt zich met de in het materiaal aanwezige chemische bestandsdelen > gevolg ronde blazen.
- Onderhoud is belangrijk, reinigen van het materiaal moet jaarlijks worden uitgevoerd.
- Reparatie van osmose plekken is mogelijk door deze te verwijderen (slijpen), te plamuren en als laatste te coaten.
Gebreken, risico’s of opmerkingen met betrekking tot de dakbedekking
Craquelé, of lichte scheurvorming, ontstaat door verwering van de bitumen dakbedekking onder invloed van Uv-straling en vocht. Uv-straling met temperatuurbelasting veroorzaakt een ontbinding van het bitumineuze materiaal, waardoor de plastische (vorm bare) stoffen uittreden. Daardoor ontstaan haarscheuren en een verharding van de bovenlaag. Hierdoor kan het bitumen de bewegingen van de ondergrond niet meer volgen en barst vervolgens.
De bitumen dakbedekking kan vanuit de fabriek voorzien zijn van een ingewalste leislag, deze leislag beschermt de bitumen bedekking. Afhankelijk van het soort dakbedekking komt deze leislag op enig moment los, het geheel verschraald en biedt minder bescherming voor de bitumen.
Het kan zijn dat onder bitumen blazen en/of plooivorming aanwezig is. Blazen onder de dakbedekking zijn een probleem. Blazen wijzen erop dat er waterdamp onder de bedekking aanwezig is. Dit is meestal een voorbode voor scheuren. In een slecht gebrand dakbedekkingspakket kan zich lichte plooivorming aftekenen ten gevolge van krimp en werking van dakbanen. In dat geval kunt u het beste een ervaren dakdekker inschakelen, die kan het best bepalen hoe de bitumen eventueel nog hersteld kan worden.
- Gaat het om plaatselijke schade, dan kunnen blaasjes of scheuren doorgaans eenvoudig gerepareerd worden. Dit gebeurt dan door middel van een rubbercoating of rubber dakpasta.
- Een andere efficiënte oplossing is het aanbrengen van een nieuwe strook bovenop het beschadigde deel.
- In sommige gevallen kunnen blazen en scheuren een indicatie zijn dat de dakbedekking aan volledige vervanging toe is.
In de EPDM dakbedekking kunnen ook blazen en plooivorming zichtbaar aanwezig zijn. Doordat EPDM een hoge elasticiteit heeft en daarnaast breuk- en scheurvrij is, veroorzaken deze plooien geen vervolgschade aan het materiaal van de dakbedekking. Daarnaast is dit EPDM voorzien van een intern wapeningsnet van glasvezeldraden. Een oorzaak van deze plooivorming zou de verlijming kunnen zijn tijdens het aanbrengen. De meest gebruikte montage is een volledige verlijming, indien dit niet met grote zorgvuldigheid wordt toegepast kunnen blazen of plooivorming ontstaan.
- Fabrikanten van EPDM vernieuwen en verbeteren de samenstelling en ingrediënten van het materiaal. Een EPDM dak van nu is al veel beter dan een EPDM dak van 10 jaar geleden.
De dakpannen kunnen niet vrij liggen van de dakbedekking. Dakpannen en dakbedekking moeten niet met elkaar in contact staan. Doordat de pannen in voorkomende gevallen ‘rusten’ op de dakbedekking zal schade ontstaan met lekkage als gevolg. De bedoelde onderste rij dakpannen kunnen hoger en vrij van de dakbedekking worden gemonteerd door onder de pannen een lat op voldoende dikte aan te brengen.
- Voorzichtig met deze verbetering, mogelijk is een lekkage al aanwezig maar nog niet zichtbaar!
- Indien de pannen reeds volledig zijn verkleefd aan de dakbedekking kan juist bij het verwijderen van de pan een gebrek ontstaan aan de dakbedekking.
- Laat u goed informeren over de verschillende soorten dakbedekking. Tegenwoordig zien wij steeds vaker dat een witte bitumen dakbedekking wordt toegepast voor platte daken. Een dergelijke dakbedekking blijft koeler in de zomer, rendement van bijvoorbeeld zonnepanelen verbeterd, lagere omgevingstemperatuur met als gevolg schonere lucht!
Wilt u een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring?
De kosten voor een bouwkundige keuring zijn (voor woningen tot 1000 m3 inhoud) slechts €369,00 inclusief btw. Hiervoor voeren wij een uitgebreide bouwtechnische keuring uit en ontvangt u een bouwkundig rapport. Heeft u vragen? Bel tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00) 085-0653675. Wij helpen u graag verder en kunnen indien gewenst direct een afspraak met een deskundige inspecteur inplannen!