Huis met dakkapel kopen? Let extra op deze 5 punten!

Wilt u een huis met een dakkapel kopen? Dat heeft vele voordelen, zoals lichtinval of een weids uitzicht. Er zijn echter wel vijf punten waar u op moet letten.

1. Staat van onderhoud

De materialen van de dakkapel zeggen veel over het onderhoud dat u kunt verwachten. Is het kozijn gemaakt van hout? Houd dan het schilderwerk goed in de gaten. Regelmatig onderhoud verhoogt de levensduur van de materialen. Verder is het belangrijk om ook zelf een jaarlijkse controle uit te voeren. Let daarbij op eventuele gebreken, houtrot en openstaande verbindingen. Stelt u houtrot vast, dan ontkomt u niet aan een herstelreparatie en aan nieuw schilderwerk.

2. Beglazing en lood

Let naast de materialen ook op de beglazing. Is er sprake van dubbelglas? En vertoont de beglazing geen gebreken, zoals vocht of barsten? Controleer tevens het lood onder het kozijn. Om een goede aansluiting op het pannendak te garanderen mogen hier geen scheurtjes in zitten. Scheuren in het lood kunt u eenvoudig zelf repareren. Ontbreekt het lood geheel of gedeeltelijk, dan is het belangrijk om dit te laten herstellen.

3. Zijwanden dakkapel

Zowel de voorzijde als de zijwanden van de dakkapel verdienen een controle. In het meest gunstige geval zijn deze gemaakt van onderhoudsvriendelijke materialen zoals kunststof of trespa. Gaat het echter om geschilderd houtwerk, dan bestaat er een grotere kans op houtrot. Houd dan met name de gezaagde kanten goed in de gaten. Deze zijn gevoelig voor optrekkend water.

4. De dakbedekking van de dakkapel

Wilt u zo lang mogelijk plezier hebben van uw dakkapel, dan komt het aan op een goed onderhoud. Voorkom dat er op het dak gelopen word, en onderwerp het tweemaal per jaar aan een schoonmaakbeurt. Controleer ook regelmatig op scheurtjes of barsten, zodat deze tijdig kunnen worden hersteld. Een bitumen dakbedekking heeft een levensduur van 20-40 jaar.

5. De afwatering

Tot slot dient ook de afwatering in orde te zijn. Die moet lang genoeg zijn, zodat het water niet vlak langs de dakkapel sijpelt en onder het lood terecht komt. Is de afwatering te kort, verstopt of beschadigd? Bescherm uw dakkapel dan door deze tijdig te vervangen of te herstellen.

Meer informatie?

Wilt u een bestaand huis kopen, maar ziet u op tegen onaangename verrassingen? Neem dan gratis en vrijblijvend contact op met Homekeur voor een bouwtechnische keuring. Onze professionele inspecteurs bieden u alle zekerheid die u zoekt.

2020-01-24T18:35:19+01:00