De voordelen en aandachtspunten van een houten trap

In een woning van meerdere bouwlagen is altijd een trap nodig, of al aanwezig. Een van de meest gebruikte materialen voor een trap is hout. Niet voor niets, want er zijn veel soorten hout verkrijgbaar, die elk een verschillend uiterlijk hebben en het is betaalbaar. Daarbij kan hout op verschillende manieren afgewerkt worden. Welke andere voordelen heeft een houten trap en waar moet u rekening mee houden? Tijdens een bouwtechnische keuring inspecteren wij altijd de trap en de reling.

Kies voor een houten trap

Heeft u al eens nagedacht over uw voorkeur voor een trap? Er zijn verschillende redenen om voor een houten trap te kiezen. Hieronder geven we er drie.

1. Warme uitstraling

Hout is een natuurlijk materiaal met een warme uitstraling. In de winter voelt een houten trap daadwerkelijk warm aan. Daarbij kunt u kiezen uit verschillende soorten hout, die op allerlei manieren afgewerkt kunnen worden. Het hout kan bijvoorbeeld mat, hoogglanzend of satijn glanzend afgewerkt worden.

2. Diverse opbouw

De manier waarop een houten trap gebouwd kan worden is erg divers. U kunt denken aan een rechte trap, een wenteltrap of een zwevende trap. Daarbij kan ook de stijl variëren, van hypermodern tot klassiek.

3. Schoonmaak

Wat betreft het schoonmaken is een houten trap eenvoudig. Het is voldoende om er een vochtige doek over te halen, of om de stofzuiger te gebruiken. Als  u een huis koopt dat al is voorzien van een houten trap, kunt u deze uitstekend naar wens renoveren. Met een bouwkundige keuring weet u precies wat de staat is van de trap en in hoeverre het nodig is deze te renoveren.

Aandachtspunten van een houten trap

Denkt u er serieus aan om voor een houten trap in uw woning te kiezen. Er zijn een paar punten waar u rekening mee moet houden bij een houten trap.

  • Schuur de trap jaarlijks op en onderhoudt hem met een voedende olie, zodat de trap een goede conditie blijft hebben.
  • Houdt er rekening mee dat hout na verloop van tijd gaat kraken en werken, dit zou eventueel kunnen irriteren.
  • Een houten trap kan pas laat in de bouwfase van een huis geplaatst worden. Dat betekent dat er bij de bouw van zo’n trap een ladder nodig is.

Staat van een houten trap

Als u een huis wilt kopen, is er wellicht een houten trap aanwezig in dat huis. Een bouwkundige keuring verschaft duidelijkheid over de staat van zo’n trap en eventuele gebreken. Is het bijvoorbeeld nodig om de trap te vervangen of wilt u hem renoveren naar uw smaak? Homekeur biedt professionele bouwkundige inspecties voor een nette prijs. Neem vrijblijvend contact met ons op om een inspectie aan te vragen of te informeren naar onze mogelijkheden.

2020-12-21T17:31:38+01:00