Gemeentelijke woonlasten stijgen: controleer het voor aankoop

Elke gemeente bepaalt haar eigen belastingtarief. Dit belastingtarief (de woonlasten) omvat onder meer de afvalstoffenheffing, OZB en andere kleine belastingen. Iedere bewoner in een gemeente moet deze belastingen betalen, ongeacht of er een koop – of huurhuis bewoond wordt. Momenteel zijn de lasten in veel gemeentes aan het stijgen met gemiddeld 25 euro per jaar. In sommige gemeentes is de stijging hoger, in anders gemeentes lager.

Het is dus belangrijk om uzelf hierin te verdiepen vóór de aankoop van een huis. U kunt wellicht fors besparen door net in een andere gemeente te gaan wonen. Een ander aspect waar u voor de aankoop van een woning op moet letten is de bouwkundige staat. Met een bouwtechnische keuring weet u direct wat de staat is van een huis en welke kosten u de komende jaren kunt verwachten.

Overzicht woonlasten per gemeente

De Vereniging Eigen huis heeft interactieve kaart online staan waarop u per gemeente de woonlasten kunt zien. Van sommige plaatsen zijn de woonlasten nog niet bekend. In de provincie Groningen zijn nog veel woonlasten onbekend. Vaak heeft dit te maken met het fuseren van gemeenten. Op de kaart zijn deze gemeenten aangegeven met de kleur grijs.

Gemeentes met hoge woonlasten

De gemeente met woonlasten die het sterkst stijgen, is momenteel Cuijk. Dit jaar is de gemeentelijke rekening gestegen met 106 euro ten opzichte van 2018. Beek, Veghel en Schijndel stijgen ook flink. Hier is de gemeentelijke rekening met 90 euro gestegen. De stijging van 90 euro geldt ook voor de gemeenten Sint Oedenrode, Ouder Amstel en de West Betuwe. Amsterdam zit ook in een stijging. Inwoners van onze hoofdstad betalen in 2019 65 euro meer, dan in 2018.

Duurste gemeente is Bloemendaal

Bloemendaal heeft al een tijdlang de hoogste woonlasten van het land. Inwoners van Bloemendaal betalen inmiddels 1330 euro aan gemeentelijke belasting. Ten opzichte van 2018 zijn de woonlasten er met 200 euro gestegen. Afgaande op de gemeentelijke belastingen is Bloemendaal bijna twee keer zo duur om te wonen als andere Nederlandse gemeenten (de gemiddelde lasten zijn 774 euro).

Voordelige woonlasten

Er zijn ook gemeenten waar de woonlasten dalen. De grootste daling van woonlasten is te zien in:

  • Bladel
  • Goes
  • Waddinxveen

Inwoners van deze gemeenten betalen dit jaar gemiddeld 30 euro minder. Dat is een mooi voordeel!

Verdiep u in de woning en woonlasten

De aankoop van een huis vraagt altijd om de nodige voorbereiding. Een van deze voorbereidingen is het uzelf verdiepen in onder meer de woonlasten van de gemeente. Daarnaast is het belangrijk om zich te hebben op de kwaliteit en de staat van onderhoud van het te kopen huis. Homekeur kan daarbij helpen. Wij bieden professionele bouwkundige keuringen aan, voor een reële prijs. Ook een spoedkeuring is mogelijk. Neem gerust contact op bij vragen.

2020-12-21T17:31:18+01:00