Verspil minder water in huis: 12 slimme tips

Per persoon verbruiken we iedere dag gemiddeld zo’n 120 liter water. Dit hebben we nodig om ons te kunnen wassen, naar het toilet te gaan, om eten te bereiden, schoonmaken en nog een aantal zaken. Toch wordt er ook veel water verspild. Vaak kunt u door slimme tips veel water besparen, waardoor u ook geld bespaart en bijdraagt aan duurzaamheid.

Verspil minder water

Vaak zijn we onszelf ervan bewust dat we niet zuinig aandoen met water. We weten hoe we minder water moeten verspillen, maar doen dit vervolgens niet echt. Het komt ook voor dat er water verloren gaat zonder dat we daarvan weet hebben. Verborgen lekkages zijn in eerste instantie niet zichtbaar.

Met een bouwkundige keuring weet u nog voordat u de woning koopt, hoe de situatie ervoor staat. Met onderstaande tips leggen we uit hoe je jouw waterverbruik zo laag mogelijk kunt houden.

 1. Vervang lekkende kranen

Een kraan die lekt, lijkt onschuldig. Soms zijn het maar een paar druppeltjes, maar uiteindelijk kan een druppelende kraan wel  jaar verbruiken.

2. Kies voor een waterbesparende douchekop

Vijf minuten douchen is goed voor 55 liter water en een bad voor ruim 110 liter water. Als u een besparende douchekop heeft, bespaart u dagelijks enkele liters water.

3. Het toilet als grootverbruiker

30% van het water verdwijnt in het toilet. Zeker oude wc’s verspillen veel water. Vervang een oud toilet gerust eens voor een nieuwe.

4. Vervang lekkende stortbak

Een lekkende stortbak herkent u aan dat kleine straaltje water wat constant in de pot loopt en hierdoor de stortbak voortdurend bijvult. Heeft u zo’n stortbak in huis? Vervang deze dan om waterverspilling tegen te gaan.

5. Repareer lekkende leidingen

Lekkende leidingen kunnen oplopen tot een waterverlies van 1100 liter per jaar. Reden genoeg dus om lekkende leidingen te vervangen.

6. Kies voor KIWA

Douchekoppen, kranen en andere producten met het KIWA laag verbruik keurmerk zijn zuiniger met water.

7. Kies voor energiezuinig

Warmtetoestellen die energiezuinig zijn, besparen veel energie en water.

8. Optimale waterleidingen

Optimale waterleidingen zijn dun en kort. Hiermee bespaart u energie en water en heeft u ook nog eens sneller warm water.

9. Verspil geen water

Voordat het water uit de kraan warm is, komt er meestal eerst koud water uit de kraan. Vang dit op en bewater hier de planten mee. Laat het water bijvoorbeeld ook niet lopen als u uw tanden poetst.

10. Wassen

Was alleen met een volle trommel, hierdoor hoeft u minder te wassen.

11. Controleer dichtingen

Controleer regelmatig de dichtingen en voegen in de keuken en badkamer. Hier kan veel water weglopen.

12. Spoel de borden niet schoon

Laat de vaatwasser zijn werk doen en spoel de borden niet eerst schoon. Dat is dubbelop.

Verborgen lekkages

Sommige waterbesparingen kunt u eenvoudig zelf uitvoeren, maar het kan ook zijn dat u verborgen lekkages heeft. Hiermee kunt u dus veel water verspillen. Zeker bij het kopen van een huis is het belangrijk dat hierop wordt gelet. Vraag een bouwtechnische keuring aan om te kijken hoe de staat van het huis is en waar onderhoud echt noodzakelijk is.

2020-12-21T17:32:07+01:00