Adviezen voor beginnende schilders na aankoop huis

Veel nieuwbakken huiseigenaren willen direct gaan schilderen en inrichten na de sleuteloverdracht. Wellicht dat uit de bouwtechnische keuring naar voren kwam dat sommige muren opnieuw geverfd moesten worden. U wilt dit klusje natuurlijk direct aanpakken. Of dat verstandig is hangt af van uw antwoord op de volgende vragen. Heeft u voldoende tijd om de schilderklus te klaren of kunnen er mensen komen helpen? Welk materiaal is er nodig en heeft u dat ter beschikking? Als het om buitenwerk gaat, is de weersverwachting gunstig?

Een goede voorbereiding is belangrijk

Controleer eerst de aanwezige ondergrond. Watergedragen verf en verf op terpentinebasis kunnen niet zomaar over elkaar gebruikt worden. Zijn er scheuren of gaten die geplamuurd moeten worden? Is er sprake van optrekkend vocht of houtrot in de kozijnen? Zulke problemen moeten eerst verholpen worden als u wilt gaan schilderen. Raadpleeg bij twijfel een specialist. Dan krijgt u advies op maat en weet u zeker of de ondergrond klaar is om geschilderd te worden.

Opruimen en schuren

Maak de ruimte die u wilt schilderen zoveel mogelijk leeg. Zorg dat de vloer beschermd wordt met doeken of karton. Nu kunt u uw mouwen opstropen en de schuurmachine pakken. Denk daarbij ook aan uw eigen gezondheid en draag een mondkapje om geen stof in te ademen. Het is niet nodig het hout helemaal kaal te schuren, maar het moet wel glad zijn. Zijn er nog naden die gekit moeten worden? Gebruik dan een overschilderbare kitsoort.

Kleur geeft sfeer

Kijk naar de ligging en de functie van de ruimte bij het kiezen van een nieuwe kleur. Zonnig geel straalt optimisme uit, maar het kan teveel van het goede zijn als de zon ook al de hele dag aanwezig is. Donkere kleuren maken een kamer kleiner, maar zijn mooi als u een accentmuur wilt. Met verf kunt u natuurlijk prima experimenteren. Kies voor een zilveren metallic verf of creëer een gewolkt effect met twee kleuren over elkaar. Bevalt het niet, dan is dat geen ramp. Met een nieuwe pot verf maakt u de kamer zo weer naar uw zin.

Inspectie geeft zekerheid

Dat geldt niet als de ondergrond niet in orde is. Een vakkundige inspectie geeft u de zekerheid die u nodig hebt. Begin daarom met het aanvragen van een woninginspectie bij Homekeur. Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

2020-12-21T17:29:40+01:00