Woning optimaal isoleren: dit kost het!

Het is belangrijk om een goed geïsoleerd huis te hebben. Het zorgt voor een aangename temperatuur binnen en u kunt er flink mee besparen op uw energierekening. U kunt uw huis op meerdere manieren isoleren. Aan iedere vorm van isolatie hangt een ander prijskaartje. Tijdens een bouwtechnische keuring geven wij u graag tips wat in uw woningen mogelijk is.

Welke isolatie is geschikt voor uw woning?

Hou het bij het isoleren van uw woning rekening met verschillende factoren. Zo is het verstandig om uw buitenmuren te laten isoleren wanneer u in een half-open of open bebouwing woont. Goede dakisolatie is aan te raden bij een rijtjeshuis met een groot dak. Daarmee voorkomt u dat een aanzienlijk deel van de warmte daar verloren gaat. Hoge en smalle huizen hebben baat bij goede vloerisolatie.

Verschillende soorten dakisolatie

Ongeveer 25 tot 30 procent van het warmteverlies van uw woning loopt via het dak. Goede dakisolatie draagt dan ook zeker bij aan het leefcomfort in huis. Bovendien verbruikt u er minder energie door, wat lagere kosten met zich meebrengt. U kunt het meeste geld besparen door het dak aan de binnenkant te laten isoleren. Daar heeft u verschillende opties voor:

Glaswol is met een prijs vanaf 8 euro per vierkante meter het goedkoopste, gevolgd door cellulosewatten vanaf 10 euro per vierkante meter en rotswol vanaf 15 euro per vierkante meter. Daarna volgen EPS polystyreen vanaf 20 euro per vierkante meter) en XPS polystyreen, waarbij u vanaf 23 euro per vierkante meter betaalt. De duurste optie is PUR-schuim, waarbij de prijzen beginnen vanaf 25 euro per vierkante meter.

Isolatie van zoldervloer en spouwmuren

Naast het dak mag de zoldervloer niet vergeten worden. Daarmee kunt u de warmte tegenhouden voordat hij het dak bereikt. Voor 20 tot 25 euro per vierkante meter plaatst u al isolatiemateriaal op de zoldervloer. Samen met de zoldervloer kunt u ook meteen zorgen voor spouwmuurisolatie. Ook dit is een goede manier om flink te besparen op de verwarmingskosten. Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en een buitenmuur.

Tevens heeft het een tussenruimte waarmee vochtdoorslag wordt voorkomen. Er worden kleine gaten gemaakt in de buitenmuur, om vervolgens isolatiemateriaal door de gaten in de tussenruimte te spuiten. Gemiddeld kost spouwmuurisolatie 15 tot 30 euro per vierkante meter.

Vloerisolatie

Vloerisolatie mag zeker niet vergeten worden als u van plan bent te besparen op de verwarmingskosten. Door het isoleren van uw gelijkvloerse verdieping voorkomt u dat de koude van de grond de temperatuur binnenshuis doet dalen. Gemiddeld bent u voor vloerisolatie ongeveer 25 euro per vierkante meter kwijt.

Bouwkundige keuring laten uitvoeren

Voor een nauwkeurige bouwkundige inspectie kunt u terecht bij Homekeur. Deze inspectie is zeker aan te raden wanneer u bijvoorbeeld net een nieuwe woning hebt gekocht. U ontvangt een digitaal bouwkundig rapport waarin de huidige staat van de woning wordt beschreven en welke onderhoudswerkzaamheden noodzakelijk zijn. Neem contact met ons op en wij plannen binnen enkele dagen de keuring.

2020-01-24T15:14:52+01:00