Controleer dubbel glas extra op lekkages

Na veel bezichtigingen heeft u een huis gevonden waarin u veel interesse heeft. Natuurlijk laat u dan eerst een bouwtechnische keuring uitvoeren. Wij inspecteren een woning op honderden punten, waaronder ook de staat van het dubbel glas. Bij een lek in dubbel glas is er namelijk maar één mogelijke oplossing en dat is vervangen. Als dit aan de hand is, dan wilt u dat graag weten voordat u een definitieve keuze maakt.

Hoe herkent u lekkages bij dubbel glas?

Meestal is een lekkage bij dubbel glas snel te herkennen:

  • In de meeste gevallen is er condens aanwezig. Dit zit dan niet op de buitenkant van het glas, maar op het glas tussen het isolatieglas.
  • Vlekken of strepen: ook deze zitten niet vanbuiten, maar binnenin.
  • Een blauwe of witte waas op het glas tussen het isolatieglas.
  • Op het glas tussen de glasbladen zit een witte uitbloei.
  • Een witte uitbloei op de afstandhouders tussen het glas.
  • Water en vuil onderin het isolatieglas.
  • Ronde, witte afzettingen op het glas tussen de glasbladen.

Hoe kan een lek ontstaan bij dubbel glas?

Allereerst is het belangrijk om een expert te laten kijken of het gaat om een fabricage- of montagefout. Als dit het geval is en de ramen vallen nog binnen de garantieperiode van 10 jaar, dan kunt u nieuwe ramen claimen bij de glaszetter of fabrikant.

Onvoldoende onderhoud kan ook de reden van een lekkage zijn. Daarom is het belangrijk om zowel uw ramen als de kozijnen goed te onderhouden. Vraag om die reden bij het plaatsen van nieuwe ramen steeds goed na welk onderhoud er nodig is.

Einde levensduur

In veel gevallen is de levensduur van het raam simpelweg verstreken. Dubbel glas gaat maximaal 30 jaar mee, maar kan na 10 jaar reeds gaan slijten. Op een gegeven moment gaan de kitnaden indrogen, waardoor deze niet langer waterafstotend zijn. Afstandhouders kunnen eveneens hun werking verliezen wanneer ze na jaren gebruik los komen te zitten.

Als uw ramen het einde van hun levensduur bereiken, dan is het verstandig om deze meteen te vervangen. De ramen zullen uw woning steeds minder goed isoleren, wat hogere stookkosten tot gevolg heeft.

Laat een woning altijd keuren

Om op voorhand te weten met welke kosten u te maken krijgt en onaangename verrassingen te voorkomen, is het belangrijk om een bouwkundige keuring te laten doen. Informeer naar de mogelijkheden.

2020-12-21T17:27:31+01:00